Vína z Trentina a Jižního Tyrolska

15. 1. 2024

Vína z Trentina a Jižního Tyrolska

Jižní Tyrolsko patří sice mezi nejmenší vinařské oblasti Itálie, svým významem je ale nepřehlédnutelné. Nejsevernější vinařská zóna Itálie nabízí pestrou paletu odrůd a obecně velmi vysokou kvalitu vín.


Zejména v bílých vínech je Jižní Tyrolsko jednou z nejzajímavějších destinací Itálie, ale stále větší pozornost si zaslouží i zdejší svěží červená vína odrůd Pinot nero, Schiava nebo Lagrein. Víny z Jižního Tyrolska zahajujeme náš nový seriál, v rámci kterého si představíme všechny významné vinařské oblasti Itálie a jejich vína.

O vínech z této části Itálie se velmi často mluví jako o Trentino-Alto Adige, tedy společné vinařské oblasti spojující autonomní provincie Jižního Tyrolska, s hlavním městem Bolzano, a jižněji položeného Tridentska (Trentino) s centrem ve stejnojmenném městě. Ačkoliv jsou tyto provincie spojeny širokým údolím, v současnosti vystupují stále více samostatně. Zatímco Jižní Tyrolsko bylo do roku 1919 součástí Rakousko uherské říše a stále se tu velmi intenzivně hovoří Německy, tak v Trentinu vládne prakticky bez výjimek italský jazyk.

I ve vínech obou provincií najdete rozdíly. Trentino je vinařsky větší oblastí a disponuje 9 000 hektary vinic, vysazených v nadmořské výšce nejčastěji 300 až 600 metrů nad mořem. Klima se může lišit podle jednotlivých poloh, ale obecně je kontinentálního charakteru, tedy s velmi chladnými zimami, dostatečným množstvím srážek a naopak horkými letními měsíci. Efekt slunečního záření ještě znásobují strmé horské štíty, které odráží sluneční paprsky a vytváří efekt jakéhosi skleníku. Trentinu, ale i Bolzanu severněji tak v létě teploty přes den často dosahují i více než 40 stupňů Celsia.

Nejen bublinky z Trentina

Asi nejslavnější kategorií vín z Trenta jsou dnes šumivá vína dělaná klasickou metodou druhotného kvašení v láhvi. Šumivá vína Trento DOC jsou populární nejen v Itálii. Nejvýznamnější postavou historie zdejších šumivých vín je Giulio Ferrari, který si jako první v roce 1902 po návratu do Trenta z Champagne všiml určitých klimatických podobností obou regionů. Začal vysazovat Chardonnay, Pinot nero nebo Pinot Bianco. Své vinařství sice později prodal, ale pod jménem Ferrari funguje dodnes jako jedno z nejznámějších značek šumivých vín z Itálie.   

Tři zmíněné odrůdy dnes logicky v Trentinu mají velmi výrazné zastoupení ve vinicích. Z dalších bílých odrůd je vysazen například Riesling, Müller-Thurgau, Sauvignon blanc, Pinot Grigio nebo odrůda Manzoni Bianco.

V případě červených vín se ve vinařstvích často setkáte s trojicí zdejších autochtonních odrůd, kterými jsou Marzemino (zejména na jih od města Trento), odrůda Teroldego Rotaliano, vysazená ve střední a severní části provincie a odrůdou Schiava, která je velmi rozšířena v Jižním Tyrolsku a v Trentinu se pěstuje na severu poblíž hranic obou provincií. Pokud budete chtít ochutnat typické lokální červené víno z Trentina, sáhněte po láhvi s označením apelace Teroldego Rotaliano DOC.

Vína z Jižního Tyrolska

Ze dvou provincií je tuzemských konzumentům vína určitě bližší Jižní Tyrolsko. To je velmi oblíbenou turistickou destinací, zejména v zimních měsících a také odrůdami je o něco srozumitelnější, respektive bližší tomu, co známe u nás.

Jižním Tyrolsku mají vinaři k dispozici dokonce jen 5000 hektarů vinic, které jsou vysazeny na zdejších příkrých svazích. Často v podobě tradičních teras, aby bylo možné jejich opracovávání. Réva je vysazena ve vyšších nadmořských výškách, které dosahují až 1000 metrů nad mořem. Vinohrady v Jižním Tyrolsku patří mezi nejvýše položené v celé Evropě. Vzhledem ke změně klimatu a globálnímu oteplování navíc vinaři v posledních letech vysazují nové vinohrady stále výše.

Nejrozšířenější odrůdou Jižního Tyrolska je modrá odrůda Schiava (Vernatsch), kterou v případě červených vín doplňují odrůdy Lagrein a stále populárnější Pinot noir.V případě odrůdy Schiava čekejte světlejší a v chuti lehčí červené víno, se středně vysokým alkoholem. Skvěle se hodí do gastronomie, ideálně poslouží i jako lehce podchlazené osvěžení v letních měsících. Naopak Lagrein je ve skleničce tmavé až nepropustné barvy, v chuti a vůni ucítíte lesní plody, tmavé ovoce, koření nebo pepř. Lagrein je komplexní a plnější červené víno, skvělé například ke klasickým jihotyrolským uzeninám.

Vína Peter Zemmer

Mezi nejrozšířenější bílé odrůdy Jižního Tyrolska patří Gewürztraminer (Tramín), Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon blanc, Kerner nebo Sylvaner. Stále populárnější je mezi vinaři také odrůdy Pinot Bianco, kterou často nechávají vyzrávat v dubových sudech a lahvují ji do podoby strukturovaných komplexních vín burgundského stylu.

Co se týká apelačního rozdělení, je to v Jižním Tyrolsku poměrně jednoduché. Prakticky všechna vína spadají do pod označení Alto Adige DOC, které případně na etiketě doplňuje název některé z podzón, jako Colli di Bolzano, Merano, Terlano nebo Val Venosta.

Apelace Trentino – Alto Adige

  • DOC Alto Adige
  • DOC Casteller (min. 50 % Merlot a další modré odrůdy)
  • DOC Lago di Caldaro (min. 85 % Schiava)
  • DOC Teroldego Rotaliano (100% Teroldego Rotaliano)
  • DOC Trentino
  • DOC Trento (šumivé víno odrůd Chardonnay, Pinot Bianco, Meunier a Pinot nero)
  • DOC Valdadige
  • DOC Valdadige Terradeiforti (min. 85 % Pinot Grigio, min. 85 % Enantio nebo Casetta)

 

Velkou část produkce vín v Jižním Tyrolsku tvoří pěstitelská družstva, kterým se také říká kooperativy. Jde o velmi moderní vinařství, která sdružují vždy desítky pěstitelů do společného vinařského provozu. Jedním z nejstarších a nejznámějších družstev je například slavná Cantina Tramin. Kooperativy pak doplňují menší rodinná vinařství, která se profilují svým vlastním stylem vín a důrazem na konkrétní terroir. Příkladem úspěšných rodinných producentů jsou i biodynamické vinařství Manincor, vinařství Falkenstein nebo Peter Zemmer.

Doporučujeme ochutnat:

Vína Peter Zemmer

Vína Falkenstein

Vína Manincor

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty