Pinot noir ze speciální terasovité vinice vysazené v nadmořské výšce 400 až 450 metrů, s jižní orientací. Hrozny si tu užívají ideální kombinaci sluníčka a svěžího vánku a dozrávají pozvolna. Barva vína je zářivě rubínová, ve vůni se objevují tóny červeného a černého ovoce, nalézt v ní můžete třeba zralé třešně, brusinky nebo červený rybíz. Chuť je krásně ovocná, s lehce kořenitými tóny a náznakem kouře. Třísloviny jsou delikátně jemné, víno působí uhlazeně, sofistikovaně a návykově. Láhev tohoto Pinotu Vám určitě nebude stačit.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Jižní Tyrolsko
Ideální teplota: 16 - 18 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 13 %; Kyselina: 6,1 g/l; Zbytkový cukr: 1,4 g/l
Vinice: Vinice vinařství Manincor jsou vedeny v biodynamickém režimu, tedy bez jakýchkoliv chemických přípravků a postřiků. Víno pochází z vinice Mazzon. Čtyři hektary na této jižně orientované terase jsou osázeny výhradně odrůdou Pinot Noir. Je to nádherné místo v nadmořské výšce mezi 400 a 450 metry, sluncem zalité se stálým vánkem. Poslední jmenovaný je důležitý pro Pinot Noir vzhledem k tomu, že kompaktní shluky hroznů mají tendenci zachycovat vlhkost mezi bobulemi a činí je náchylnými k tvorbě plísní. Půda je směs písku a jílu. Sklizeň se dělá ručně.
Sklep: Každá várka hroznů byla sklizena a drcena samostatně. Fermentace byla spontánní a probíhala v otevřených dubových kádích za použití kvasinek přirozeně se vyskytujících na hroznech. Kontakt se slupkami trval dva týdny. Mladé víno zrálo v barikových sudech, 20 % z nich bylo nových. Zrání trvalo na jemných kalech po dobu 16 měsíců.
Kdy vypít: 2020 - 2025
Doporučení v gastronomii: Pokrmy s hovězím, jehněčím, kachním masem. Středně vyzrálé sýry.
Přečtěte si na našem blogu: Manincor: Hvězda vinařského regionu Jižní Tyrolsko
Místo na lyže za vínem! Jižní Tyrolsko má co nabídnout náročnému znalci vína
...
Vinařství Manincor patří mezi nejvyhledávanější výrobce vín z Jižního Tyrolska. Jeho historie je více než 400 let stará a po celou dobu je vinařství v rukou jedné rodiny. Současná éra začala v roce 1991, kdy vinařství od svého strýce převzal současný majitel Michael Goëss-Enzenberg. Se svou ženou Sophie začali vinařství transformovat směrem k udržitelnosti a postupně získali pro svá vína organickou a následně také biodynamickou certifikaci Demeter. V roce 2004 otevřeli architektonicky úchvatné moderní podzemní vinařství, hned vedle historického panského sídla Manincor. Vinařství dokonale splývá s vinohradem, využívá geotermální tepelná čerpadla pro vytápění a chlazení a umožňuje výrobu vín tzv. gravitační metodou. Vína vinařství Manincor jsou osobitým vyjádřením rozmanitých podmínek v jednotlivých vinicích. Jsou čistá a krásně elegantní. Pro zrání bílých vín se používají velké dubové sudy, vyrobené ze dřeva pocházejícího z panství Manincor. Červená vína zrají z velké části v barikových sudech.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.