Příběh vinařství Biondi Santi je příběh špičkového vína Toskánska, které je považované za jedno z nejvýše ceněných a také nejdražších vín Itálie. Brunello di Montalcino vděčí za svůj vznik chemikovi a lékárníkovi jménem Clemente Santi, jenž v roce 1869 na světové výstavě v Paříži obdržel diplom za „výběrové červené víno (Brunello) 1865“ (první cenu však získal již v roce 1867 za „Moscadello di Montalcino“). Jeho dcera Caterina se provdala za florentského šlechtice, doktora Jacopa Biondiho, a jejich děti, Paolina a Ferruccio, poté na počest svého dědečka Clementa spojili příjmení obou rodů na Biondi Santi. Mladý Ferrucio, jehož mnozí považují za „vynálezce“ moderního Brunella, pokračoval ve šlépějích svého dědečka, vystudoval enologii a na universitě v Padově získal doktorát. Zdědil rodinnou usedlost Il Greppo s přilehlými vinicemi na pokraji Montalcina, kde vyselektoval jen ty nejlepší klony odrůdy Sangiovese. Jednalo se exkluzivně o autochtonní Sangiovese Grosso, rovněž nazývané Brunello, což v místním dialektu znamená něco jako „krásně temný“. Svá vína vyráběl pouze z 100 % této odrůdy, která nechával vyzrávat přes deset let ve velkých dubových sudech zvaných botte. Aniž si to byl v té době uvědomil, započal novou éru v produkci italských vín. Jméno Biondi Santi je dnes synonymní s obcí Montalcino, zejména díky více než 100 let starým ročníkům 1888 a 1891 (ta se každých 20 let přezátkovávají), které dokázaly světu na famózní vertikální degustaci v roce 1998, jakou životaschopnost vína Brunello di Montalcino mají. Poslední majitel vinařství, které má své sídlo v usedlosti Tenuta Il Greppo poblíž Montalcina, Franco Biondi Santi, zemřel 7. dubna letošního roku ve věku 91 let a jeho pokračovateli jsou nyní manželka Maria Floria, syn Jacopo a dcera Alessandra.
Hugh Johnson ve své „Světové ročence vín“ hodnotí Biondi Santi top ****.
Majitel: Rodina Biondi Santi
Enolog: Jacopo Biondi Santi
Roční produkce: 75 000 lahví
Rozloha: 25 ha
Více informací ↓
Méně informací ↑