Vína pochází z vinařské zóny, která se nachází přímo na jih od městečka Alba a řeky Tanaro, Barolo je nejslavnější víno Piemontu spadající do prestižní kategorie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Víno je vždy tvořené ze 100 % odrůdou Nebbiolo.
Zdejší vína byla původně sladká, ale zhruba v polovině 19. století Savoyové nařídili změnu na suchý styl. Tento projekt realizoval francouzský enolog Louis Oudart, jehož zkušenosti s odrůdou Pinot Noir ho přesvědčily i o potenciálu Nebbiola. Apelace Barolo byla formalizována v roce 1966 a dnes její plocha dosahuje necelých 2000 hektarů. Zlomek vinic vysazených v Burgundsku, ale třikrát více, než mají vinaři v nedalekém Barbarescu.
V roce 1980 byl Barolo povýšeno do kategorie DOCG vín. Zdejší zóna je rozdělena do dvou odlišných typů půd, které se výrazně promítají i do stylu produkovaných vín. Prvním je tortonská písčitá opuka, která produkuje „jemnější“ styl vína a najdete ji ve vesnicích Barolo, La Morra, Verduno nebo části Castiglione Falletto. Druhým je starší helvétský pískovcový jíl, který propůjčuje vínům svalnatější styl. Jíl je možné nalézt ve vinohradech v Monforte d'Alba, Serralunga d'Alba, Diano d'Alba a dalších částech Castiglione Falletto. Klima je kontinentální, typicky s prodlouženým létem a podzimem, což umožňuje pozdně zrajícímu Nebbiolu dosáhnout dokonalé zralosti.
Pro vína Barolo je typická vyšší kyselina a vysoké třísloviny. Vlastnosti těchto vín je předurčují k dlouhému archivačnímu potenciálu i několik desítek let.
Doporučení tradicionalističtí výrobci:
Brezza, Marcarini, Ferdinando Principiano
Mezi vinaře s moderním přístupem k výrobě vín Barolo patří Claudio Alario, který svá výrazná vína vinifikuje čistě v barikových sudech.