Chianti je nejznámější italské víno, jehož kolébkou je střední Toskánsko. Hlavní odrůdou je Sangiovese, jehož název je odvozen z latinského Sanguis Jovis, což znamená Jupiterova krev. Je jednou z nejstarších odrůd pěstovanou v této oblasti od nepaměti již starými Etrusky a má mnoho klonů, např. Sangioveto, Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo, Prugnolo Gentile, Brunello..., které produkují ta nejkvalitnější toskánská vína. Zbytek odrůd v kupáži Chianti tvoří Canaiolo, Trebbiano a Cabernet Sauvignon. Přichází na trh ve dvou stylech: lehčí a dobře pitelné Chianti a Chianti Riserva, která musí zrát v dubových sudech alespoň tři roky. Chianti Classico jsou vína, která pocházejí z přísněji definované oblasti, tzv. „zlatého trojúhelníku“ ohraničeného městy Castellina, Radda a Gaiole mezi Florencií a Sienou v samém srdci Chianti.