Tato neoficiální kategorie toskánských vín vznikla důsledkem anomálie v italských vinařských zákonech. První tzv. „super-toskánské” víno, které až donedávna neslo označení Vino da Tavola (stolní víno), ačkoliv s levným stolním vínem nemělo nic společného, byla Sassicaia. Vznikla v dnešní vinařské zóně Bolgheri v roce 1948, kdy Marchese Mario Incisa della Rocchetta vysadil ve svých vinohradech poblíž Livorna odrůdu Cabernet Sauvignon a začal z ní produkovat víno, které nechal zrát v barikových sudech jako Bordeaux. Výsledkem bylo legendární víno, které bylo snad nejdražším stolním vínem na světě. Poté následovala Ornellaia, Tignanello, Solaia... Dnes má snad každé toskánské (a nejen!) vinařství určité víno, které v kupáži obsahuje vyšší procento mezinárodních kultivarů, jako jsou Cabernet Sauvignon a Merlot, kterým se všeobecně říká „Supertoskánci”.