Víno má světle slámovou barvu se zelenkavými odlesky, jeho pronikavá vůně nabízí doslova koktejl tónů připomínajících voňavé květy, jasmín, meruňky, banány nebo ananas. Chuť je opulentní, harmonická a zábavná, s dlouhým odchodem. Svěží ovocný projev podporuje temperamentní kyselinka. Krásné, čistě udělané víno z jedné z nejoblíbenějších odrůd vinného světa.
Druh vína: suché
Barva vína: bílé víno
Oblast: Jižní Tyrolsko
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Vinice: Réva je roubovaná na pomalu rostoucí podnože a vedena tradiční metodou Guyot. Chardonnay roste v nejlepších vinohradnických zónách v údolí kolem centra Cortina. Vinice si užívají ideálního slunečního svitu a dobré proudění větru brání vzniku plísní a zajišťuje vynikající kvalitu hroznů. Hrozny jsou sklízeny ručně.
Sklep: Poté, co hrozny dorazí do vinařství, probíhá několik hodin macerace se slupkami pro zvýraznění ovocnosti vína. Hrozny se jemně lisují a mošt se vyčistí přirozeným usazováním sedimentů. Alkoholická fermentace se uskuteční při kontrolované teplotě 19 °C v nerezových tancích. Po několika měsících zrání na kvasnicích je víno nalahvováno.
Kdy vypít: 2023 - 2025
Doporučení v gastronomii: Vhodné jako aperitiv nebo k pokrmům z bílého masa.
Přečtěte si na našem blogu: Místo na lyže za vínem! Jižní Tyrolsko má co nabídnout náročnému znalci vína, Italské Chardonnay
Vinařství Peter Zemmer bylo založeno v roce 1928 a současný majitel zastupuje již třetí generaci vinařské rodiny. Rodinný podnik najdete v Cortině na místní stezce Strada del Vino v jižní části regionu Trentino Alto Adige. Peter Zemmer si zakládá na špičkové kvalitě, kombinuje moderní technologie ve sklepě s citlivým přístupem ve vinohradech. Filozofií je také minimální vliv vinařství na okolní prostředí, takže například elektrickou energii si vinařství vyrábí ze solárních panelů umístěných na střeše jedné z budov. Celkem vinařství disponuje 52 hektary vlastních vinic, na kterých jsou vysazeny mezinárodní i typicky místní odrůdy. Srdcem vinařství je moderní nová barricaia, v níž se nacházejí jak velkokapacitní dubové sudy, tak francouzské barikové sudy používané pro zrání červených vín.
Chardonnay pochází z Francie a podle genetických analýz odrůda pravděpodobně vznikla křížením Gouais Blanc a Pinot noir. Postupně se Chardonnay rozšířilo snad do všech významnějších vinařských zemí. V Itálii je Chardonnay třetí nejrozšířenější bílou odrůdou, po sicilské odrůdě Catarratto Bianco a toskánské odrůdě Trebbiano di Toscana. Aktuálně je napříč Itálií vysazeno zhruba 20 000 hektarů vinic s Chardonnay. S Chardonnay se v Itálii potkáte v mnoha vinařských regionech. Typicky nechybí ve výsadbách v Jižním Tyrolsku, kde patří mezi nejoblíbenější a ve výsadbách tvoří hned 10 %. Typické Chardonnay z Jižního Tyrolska je svěží víno s vyšší kyselinou, vinifikované v nerezových tancích. S Chardonnay pracují také někteří vinaři v Piemontu, kde odrůda doplňuje některé místní odrůdy jako Arneis nebo Cortese nebo do šumivých vín Alta Langa DOCG. V Trentu a Lombardii používají vinaři Chardonnay pro produkci šumivých vín prostřednictvím tradiční metody druhotného kvašení v láhvi. Nejslavnější šumivá vína šampaňského stylu se jmenují Trento DOC a Franciacorta DOCG.
""Vinařství v Jižním Tyrolsku pracují s poměrně velkou skupinou 20 různých odrůd. Jsme v nejsevernější italské vinařské oblasti, takže bílá vína dle očekávání v produkci lehce převažují. Chardonnay tu patří mezi nejrozšířenější bílé odrůdy.""
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.