Vinařství Cantine Sardus Pater vzniklo v roce 1949 jako družstvo specializující se na zpracování hroznů a výrobu vína z odrůdy Carignano. Nyní se může pochlubit přibližně 200 členy, kteří obhospodařují vinice z celkové rozlohy 250 hektarů. První vína byla uvedena do oběhu v roce 1955. Hlavní sídlo firmy se nachází na malém ostrově Sant'Antioco v provincii Carbonia-Iglesias na jihozápadě Sardinie. Vinice mají v průměru 50 let stáří. V roce 1994 byla poprvé vysazena odrůda Vermentino, která dává na Sardinii vynikající bílá vína. Později začalo družstvo vyrábět vína z malého množství odrůd Cannonau, Monica a Moscato.
Symbol zobrazený na všech lahvích sortimentu je mince z dob římské éry „sardus pater“, což v překladu doslova znamená „otec Sardů“. Zároveň jsou na etiketách každého druhu vína zobrazeny artefakty, které představují postupné archeologické nálezy v okolí sídla vinařství.
Prezident: Raffaello de Matteis
Enolog: Dino Dini
Konzultuje: Riccardo Cotarella
Roční produkce: 600 000 lahví
Rozloha: 250 ha