Brunello di Montalcino je slavné víno Toskánska vyrobené z kultivaru Sangiovese klonu Brunello, což v místním dialektu znamená "krásně temný", který již v polovině 19. století identifikoval lékárník Clemente Santi. Jeho vnuk Ferruccio Biondi Santi pak pokračoval ve šlépějích svého dědečka a v usedlosti Il Greppo nedaleko Montalcina vyselektoval jen nejlepší keře, z kterých se urodilo víno ohromné životaschopnosti, o čemž svědčí exempláře excelentních ročníků 1888 a 1891, jež se dochovaly dodnes. Jméno vinařství Biondi Santi je dnes synonymní s tímto věhlasným vínem, které přichází na trh až ve čtvrtém roce svého života (Riserva v pátém) a od 80. roku minulého století nese jako první italské víno označení DOCG. Brunello dnes produkuje přes 200 vinařství a poptávka zcela převyšuje nabídku.