Máte rádi plná a robustní červená vína? Tak tady jste na správné adrese. Toto víno potěší hlubokou, téměř neprůhlednou temně rubínovou barvou a hřejivou vůní zralých drobných peckovin, s typicky třešňovým a ostružinovým aroma, delikátní květnatostí, s dotekem máty a lékořice. Jeho šťavnatá a komplexní chuť evokuje ostružinový džem, švestky, borůvky a višně v čokoládě. Nechybí tóny vanilky a čokolády. Dochuť je dlouhá a krásně ovocně kořenitá.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 15 %; Kyselina: 5,9 g/l; Zbytkový cukr: 2,5 g/l
Vinice: Víno z oblasti Diano d’Alba, která na východě sousedí se zónou Barolo. Claudio Alario má vysazeny staré 60leté keře odrůdy Barbera, které jsou základem jeho komplexního vína. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v polovině října. Přísná selekce jen perfektně zralých hroznů.
Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Před nalahvováním víno zraje 20 měsíců v kvalitních francouzských barikových sudech. Polovina jsou nové sudy a polovina použité. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.
Kdy vypít: 2025 - 2030
Doporučení v gastronomii: Nočky sypané vyzrálým piemontským sýrem nebo Tagliatelle s lanýži.
Přečtěte si na našem blogu: Barbera: Znovuzrozená hvězda Piemontu
Vinařství založil dědeček Claudia v roce 1900, dlouho však rodinná firma fungovala jako dodavatel hroznů pro jiné výrobce. V roce 1990 se vinařství ujal právě Claudio a prakticky okamžitě se rozhodl lahvovat celou svou produkci. Společně se svým bratrem Matteem začali s lahvováním Dolcetta, které se velmi brzy stalo jedním z nejlepších v rámci zóny Diano. Později, v roce 1995, začali s produkcí Barola, které lahvují z vinic Sorano a Riva Roca. Claudio Alario má přezdívku Mr Dolcetto a tato odrůda je pro něj i v současnosti srdcovou záležitostí. Z často podceňované odrůdy dokáže lahvovat krásná vína, která snesou i delší archivaci. Pro vína Claudia Alaria je charakteristický modernější styl, vína vznikají za šetrného použití barikových sudů nebo velkých sudů ze slavonského dubu. Všechna vína pochází z hroznů z jeho vlastních vinic. Dnes má Claudio Alario na starost zejména péči o vinice, ve sklepě kraluje jeho starší syn Matteo.
""Pokud máte rádi plná a komplexní červená vína s tóny tmavého peckového ovoce, hřebíčku nebo čokolády, budete Vallettu milovat! Víno s výraznějším otiskem sudu. které připomíná kvalitní vína z Bordeaux nebo Riojy.""
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.