Víno je hluboké, temně purpurového odstínu s rubínovým okrajem. Jeho elegantní čistá vůně připomíná zralé třešně a lesní plody s nádechem divokého koření a tabákového listu. Chuť je intenzivní, sametová s hedvábnými tříslovinami a velmi šťavnatá díky svěží kyselince, která vybízí k dalšímu napití. Příjemné a rafinované víno z jedné z nejlepších vinic této části Piemontu.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 12 - 14 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 14,5 %; Kyselina: 5,8 g/l; Zbytkový cukr: 2,6 g/l
Vinice: Víno z oblasti Diano d’Alba, která na východě sousedí se zónou Barolo a která je vyhlášená na skvělá vína odrůdy Dolcetto. V tomto případě hrozny pochází z vinice Pradurent, kde má Claudio Alario vysazené 20 let staré keře Dolcetta. Tato trať leží v nadmořské výšce 400 metrů a má velmi dobrou expozici vůči slunečnímu záření. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v polovině září. Přísná selekce jen perfektně zralých hroznů.
Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Před nalahvováním víno zraje 10 měsíců v použitých francouzských barikových sudech. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.
Kdy vypít: 2023 - 2028
Doporučení v gastronomii: Daňčí medailonky, zvěřinové ragú na portském nebo špikovaný zajíc s jalovcem s polentou.
Přečtěte si na našem blogu: Vyzkoušejte piemontské Dolcetto
Vinařství založil dědeček Claudia v roce 1900, dlouho však rodinná firma fungovala jako dodavatel hroznů pro jiné výrobce. V roce 1990 se vinařství ujal právě Claudio a prakticky okamžitě se rozhodl lahvovat celou svou produkci. Společně se svým bratrem Matteem začali s lahvováním Dolcetta, které se velmi brzy stalo jedním z nejlepších v rámci zóny Diano. Později, v roce 1995, začali s produkcí Barola, které lahvují z vinic Sorano a Riva Roca. Claudio Alario má přezdívku Mr Dolcetto a tato odrůda je pro něj i v současnosti srdcovou záležitostí. Z často podceňované odrůdy dokáže lahvovat krásná vína, která snesou i delší archivaci. Pro vína Claudia Alaria je charakteristický modernější styl, vína vznikají za šetrného použití barikových sudů nebo velkých sudů ze slavonského dubu. Všechna vína pochází z hroznů z jeho vlastních vinic. Dnes má Claudio Alario na starost zejména péči o vinice, ve sklepě kraluje jeho starší syn Matteo.
Původ odrůdy dodnes není znám, ale dle všeho se jedná o piemontskou odrůdu. Právě tady je totiž dnes nejvíce rozšířena. Dolcetto má malé hrozny, které jsou náchylné na praskání, zejména v případě nadměrné vlhkosti. Ostatně od „malých a sladkých“ hroznů je odvozen i název odrůdy. Vína Dolcetto tradičně mají nízký obsah tříslovin a kyselin. Na nose můžete cítit tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, višně a švestky. Chuťový profil je často svěží s jemnými tříslovinami a příjemnou kyselinkou. Dolcetto má široké využití v gastronomickém párování, lze k němu doporučit širokou paletu pokrmů. Dolcetto ideálně funguje s italskou kuchyní, jako jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, pesto nebo salámy. Také se hodí ke grilovanému masu, zejména kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu. Většina vín Dolcetto by měla být vypita během několika let od nalahvování, kvalitní vína mohou zrát pět i více let.
""Tohle víno vás překvapí svou komplexnostní a robustním projevem. Krásné plné červené víno, které je příjemně zakulacené zráním v kvalitních francouzských barikových sudech. Lepší Dolcetto jste ještě určitě neochutnali.""
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.