Víno láká intenzivní a rafinovanou vůní, ve které objevíte tóny černých třešní, švestek, borůvek nebo fialek, orámovaných jemnými tóny tabákem a pepře. Chuť je komplexní, strukturovaná, s výraznými tóny kandovaných borůvek, švestek a černých třešní v kombinaci se sametovými a dobře integrovanými tříslovinami. Víno působí vyváženě a jemně, díky delšímu zrání v sudech a následnému zrání v láhvi. Dlouhá dochuť.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Vinice: Hrozny se pěstují na vinicích v blízkosti města Montepulciano. Písčitá, dobře provzdušněná půda poskytuje základ pro úspěšné vegetační období a teplé klima zajišťuje vynikající zrání. Sklizeň probíhá ručně, s pečlivým sledováním a výběrem pouze zdravých zralých hroznů.
Sklep: Vinifikace probíhá v nerezových tancích při kontrolovaných teplotách mezi 24 a 28 °C. Macerace na slupkách asi 15 dní. Spontánní jablečno-mléčná fermentace v nerezu. Víno zraje 15-18 měsíců částečně ve francouzských dubových barikových sudech a částečně v sudech ze slavonského dubu 30 a 50 hl. Před uvedením do prodeje ještě leží minimálně šest měsíců na láhvi.
Kdy vypít: 2023 - 2030
Doporučení v gastronomii: grilovaná a dušená červená masa, zvěřina, pečeně, uzeniny a středně až dobře vyzrálé sýry.
Přečtěte si na našem blogu: Toskánský klenot Vino nobile di Montepulciano
...
Tenuta Valdipiatta
Giulio Caporali, zakladatel vinařství Valdipiatta, koupil panství na konci 80. let, s cílem splnit si svůj sen a vytvořit skvělé víno. Postupně se mu podařilo vytvořit jedno z nejrespektovanějších vinařství v rámci apelace Vino Nobile di Montepulciano. V roce 2002 převzala vedení vinařství jeho dcera Miriam. Všechna vína Tenuta Valdipiatta pochází z hroznů révy vysazené na 30 hektarech vinic v majetku vinařství. Hned 80 % vinic je věnováno odrůdě Sangiovese, které se tu lokálně říká Prugnolo Gentile. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Canaiolo Nero, Mammolo a mezinárodní odrůdy Cabernet sauvignon, Merlot a Pinot Nero. Dvě nejdůležitější Cru vinařství nesou název Sanguineto a Vigna d'Alfiero a byly vysazeny na začátku 70. let. Od roku 2018 jsou vinice Tenuta Valdipiatta certifikované jako BIO. Červená vína zrají v kombinaci větších sudů ze slavonského dubu a kvalitních barikových sudů. Na začátku 90. let vinařství zahájilo spolupráci s profesorem Yvesem Gloriesem, který byl v té době vedoucím enologické fakulty v Bordeaux. Na tuto neocenitelnou zkušenost navázala v roce 2010 spolupráce s enologem Ericem Boissenotem, který poskytuje své služby také prestižním vinařstvím z Médocu, jako jsou Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.
""Vino Nobile je výsledkem pečlivého výběru hroznů Sangiovese a Canaiolo Nero z nejlepších vinic vinařství. Jsou sklizeny a vinifikovány odděleně a poté zkombinovány tak, aby byla podtržena elegance vína a vynikl unikátní terroir Montepulciana.""
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.