Víno rubínově zářivé barvy, ve vůni evokující tóny malin a ostružin, spolu s nádechem tónů lékořice a černého pepře. Elegantní, suchá chuť vína se vyznačuje tóny jahod, ostružin a malin v kombinaci s jemnou texturou, příjemně vystupující kyselinkou a jemnými taniny. Krásně pitelné a zároveň rafinované víno, kombinující příjemnou svěžest a dobrou strukturu chuti. Příjemná dochuť s výraznými kořenitými dozvuky.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Vinice: Hrozny se pěstují na vinicích v blízkosti města Montepulciano. Písčitá, dobře provzdušněná půda poskytuje základ pro úspěšné vegetační období a teplé klima zajišťuje vynikající zrání. Sklizeň probíhá ručně, s pečlivým sledováním a výběrem pouze zdravých zralých hroznů.
Sklep: Vinifikace probíhá v nerezových tancích při kontrolovaných teplotách mezi 24 a 28 °C. Macerace na slupkách asi 15 dní. Spontánní jablečno-mléčná fermentace v nerezu a následné krátké zrání v použitých dubových sudech.
Kdy vypít: 2023 - 2025
Doporučení v gastronomii: jako aperitiv nebo v kombinaci s jednoduchými nebo středně složitými pokrmy, jako jsou uzeniny, jemné nebo středně vyzrálé sýry, těstoviny s omáčkou, červená masa, drůbež, pečeně.
...
Tenuta Valdipiatta
Giulio Caporali, zakladatel vinařství Valdipiatta, koupil panství na konci 80. let, s cílem splnit si svůj sen a vytvořit skvělé víno. Postupně se mu podařilo vytvořit jedno z nejrespektovanějších vinařství v rámci apelace Vino Nobile di Montepulciano. V roce 2002 převzala vedení vinařství jeho dcera Miriam. Všechna vína Tenuta Valdipiatta pochází z hroznů révy vysazené na 30 hektarech vinic v majetku vinařství. Hned 80 % vinic je věnováno odrůdě Sangiovese, které se tu lokálně říká Prugnolo Gentile. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Canaiolo Nero, Mammolo a mezinárodní odrůdy Cabernet sauvignon, Merlot a Pinot Nero. Dvě nejdůležitější Cru vinařství nesou název Sanguineto a Vigna d'Alfiero a byly vysazeny na začátku 70. let. Od roku 2018 jsou vinice Tenuta Valdipiatta certifikované jako BIO. Červená vína zrají v kombinaci větších sudů ze slavonského dubu a kvalitních barikových sudů. Na začátku 90. let vinařství zahájilo spolupráci s profesorem Yvesem Gloriesem, který byl v té době vedoucím enologické fakulty v Bordeaux. Na tuto neocenitelnou zkušenost navázala v roce 2010 spolupráce s enologem Ericem Boissenotem, který poskytuje své služby také prestižním vinařstvím z Médocu, jako jsou Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.
""Rosso di Montepulciano je každodenní víno, které nepotřebuje zvláštní příležitost pro otevření. Doporučujeme si jej vychutnat jako aperitiv nebo skvělý doprovod k pokrmům z těstovin.""
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.