Brunello tradičního stylu, velmi noblesní víno hluboké granátově-rubínové barvy. Jeho vůně je intenzivní, ovocitá s éterickými tóny fialek, třešní a zralých višní, do níž se poté přidávají další složky jako jsou sladké dřevo, mocha, čokoláda a exotické koření. V ústech je víno plné a komplexní, nechybí mu elegance a harmonie. Toto sofistikované Brunello má velký potenciál k dalšímu dlouholetému ležení.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Vinice: Réva roste ve vinici v nadmořské výšce 350 m.n.m. Půda je v ní kompaktní, jílovitá. Sklizeň probíhá ručně na konci září a začátkem října.
Sklep: Hrozny jsou do vinařství dopraveny v malých bedýnkách, aby nedošlo k jejich porušení. Nejprve probíhá macerace hroznů za studena po dobu tří dní, poté fermentace za kontrolované teploty po dobu 30 až 40 dní. Hotové víno zraje 36 měsíců ve velkých sudech ze slavonského dubu. Víno je uzavřeno přírodním korkovým uzávěrem.
Kdy vypít: 2023 - 2032
Doporučení v gastronomii: Hovězí steak, zvěřina, těstoviny s masovou omáčkou. Tvrdé sýry.
Přečtěte si na našem blogu: Příběh vín Brunello di Montalcino
Maurizio Lambardi je velmi uznávaným vinařem v Montalcinu. V roce 1967 jeho otec Silvano založil Consorzio del vino Brunello di Montalcino. Maurizio vyrobil své první Brunello v roce 1978, v usedlosti Azienda Canalicchio di Sotto di Lambardi (celý název vinařství), která leží v katastru Leopoldiano a datuje se z roku 1835. Vinice se rozkládají na severovýchodním svahu Montalcina v 370 metrech nadmořské výšky a dříve patřily rodině Biondi Santi. Maurizio je muž s velkým citem a hrdostí, zastánce ryzosti odrůdy Sangiovese Grosso. Kromě vína a grappy Lambardi rovněž dává na trh řadu olivových olejů lisovaných z různých odrůd oliv.
S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Kromě již zmíněného Toskánska je Sangiovese velmi významnou odrůdou dalších středoitalských regionů, jako jsou Emilia-Romagna, Umbrie, Lazio nebo Marche. Vína Sangiovese mají obvykle středně tmavou až tmavou rubínovou barvu. Na nose můžete očekávat širokou škálu vůní, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním regionu a vinařských technikách. Typicky se objevují tóny čerstvého červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořenitými nuancemi. U vína s delším stárnutím se mohou objevit také tóny tabáku a dřeva. Sangiovese je známé svou vysokou kyselinou, která dodává vínu svěžest a živost. Vína mají obvykle středně plné až plné tělo, s jemně vyváženými tříslovinami. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese jsou ceněna pro svou eleganci a strukturu. Mohou zrát i několik desítek let v archivu.
""Vinařství Lambardi je velmi tradiční, stylem se jeho vína přirovnávají k vínům Biondi-Santi. Své první víno ze sklepa vypustil Maurizio Lambardi v roce 1978 a vinařství patří mezi zakládající členy zdejšího konsorcia výrobců vín.""
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.