Apelace vína: Brunello di Montalcino DOCG
Brunello pocházející ze starších keřů vinice Montosoli, před lahvováním zrající tři roky v sudech ze slavonského dubu. Víno, kterému rodina Baricci věnuje speciální pozornost a péči a které je každoročně beznadějně vyprodané. Učebnicové Brunello, v jehož vůni najdete koncentrované tóny drobných peckovin, fialku, náznak kůže a lesního podrostu. V chuti je víno komplexní, plné a šťavnaté, s tóny zralého tmavého ovoce, sušených bylin, lékořice nebo hřebíčku. Rafinovanou strukturu vína dotváří krásně integrované třísloviny. Noblesní víno s velkým potenciálem, které si můžete vychutnat již nyní, stejně tak uložit na delší dobu do archivu.
Druh vína: suché
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Vinice: Réva roste na šesti malých pozemcích, které se nacházejí na slavné Cru Montosoli. Sousedí vedle sebe, takže tvoří jeden blok o celkové rozloze 5 hektarů. Vinařství Baricci je jediným výrobcem, který má všechnu révu vysazenu výhradně na této vyhlášené vinici a jako jediné z ní lahvuje i víno Rosso di Montalcino. Orientace vinice na jih a jihovýchod poskytuje révě dokonalé vystavení slunečnímu záření po celý den a umožňuje optimální zrání hroznů. Díky vyšší nadmořské výšce tu teploty ve dne a v noci dosahují vyšších rozdílů než v jiných částech Montalcina. Hrozny jsou sklízeny ručně a prochází pečlivou selekcí, v rámci které jsou vyloučeny nezdravé či nedozrálé hrozny.
Sklep: Jakmile se hrozny dostanou do vinařství, směřují do nerezových tanků, kde za kontrolované teploty probíhá spontánní fermentace. Kompletní kvašení obvykle trvá méně než 20 dní. Následně vína zrají tradičním způsobem, tedy ve velkých sudech o objemu 20 až 40 hektolitrů. Brunello di Montalcino zde odpočívá asi 36 měsíců, Rosso di Montalcino necelý rok. Celková produkce vinařství činí kolem 30 000 lahví ročně, asi 12 000 lahví Brunella a 18 000 Rossa.
Kdy vypít: 2023 - 2035
Doporučení v gastronomii: Pečené nebo grilované červené maso, zvěřina, dušené maso z divočáka, zralé sýry.
Vinařství Baricci, založené v roce 1957, patří mezi špičkové rodinné producenty, kteří v několika posledních dekádách výrazně přispěli ke zvýšení prestiže vín Brunello di Montalcino. Ostatně Nello Baricci byl jedním ze 26 zakládajících členů konzorcia vinařství Brunello di Montalcino. Dnes vinařství vede jeho syn Nello Pietro Buffi a vnuci Francesco a Federico. Společně organicky obhospodařují pět hektarů vinic, které jsou vysazeny v rámci kopce Montosoli. Ten je považován za jednu z nejlepších Cru v okolí Montalcina, historie pěstování vína je tu zmapována 500 let do minulosti. Místní podmínky dávají vzniknout autentickým vínům, která v sobě kombinují komplexnost a svůdnou eleganci. Portfolio vín Baricci tvoří Brunello di Montalcino a Rosso di Montalcino. Pro zrání vín se používají pouze velké 20 a 40 Hl sudy ze slavonského dubu. Produkce kolem 30 000 lahví je každoročně beznadějně vyprodána. V rámci exkluzivního zastoupení v České republice máme alokován omezený počet vín.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.