Vše, co potřebujete vědět o vínech Chianti

9. 9. 2024

Vše, co potřebujete vědět o vínech Chianti

Vína Chianti jsou jednou z nejsilnějších značek ve světě vína. Víno, které má dlouhou historii a které je symbolem kvalitních italských vín. Chianti je červené víno s označením DOCG, vždy musí pocházet z Toskánska, konkrétně z jedné z osmi apelací.


Konkrétně jde o zóny Chianti Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano, Rùfina a Montespertoli. Nejznámější a nejprestižnější z nich je Chianti Classico, ale i ostatní zóny mají milovníkům vín rozhodně co nabídnout. Pojďme si vína Chianti a jednotlivé apelace blíže představit.

Chianti je vždy červené víno a kromě jasně vymezeného původu, pro tato vína platí i další pravidla. Od roku 1996 je stanoveno, že Chianti musí být tvořeno ze 75 – 100 % odrůdou Sangiovese, až 10 % může tvořit odrůda Canaiolo a až 20 % příměs dalších odrůd (Colorino, Cabernet Sauvignon, Merlot nebo třeba Syrah). Trendem poslední dekády je určitě používání spíše lokálních odrůd, jako je Canaiolo nebo Colorino a méně mezinárodních odrůd. Některá z nejlepších vín pod značkou Chianti nebo Chianti Classico jsou přitom lahvována jako 100% Sangiovese.

V roce 1932 byla jasně vymezena zóna pro produkci vín Chianti a rozdělena na osm podoblastí: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano, Montespertoli a Rùfina. Odlišné označení vín tedy označuje původ vína v některé z těchto zón.

V roce 1984 získala vína Chianti označení D.O.C.G. (Denominazione d'Origine Controllata e Garantita, neboli kontrolované a zaručené označení původu), což je nejvyšší apelační status v Itálii, vyhrazený pro vína mimořádné kvality, historie a tradice.

Podoblasti pro vína Chianti

  • Chianti Classico – historicky a kvalitou nejvýznamější podoblast, kterou najdete mezi Florencií a Sienou
  • Chianti Colli Aretini – vinice na svazích směrem k Arezzu
  • Chianti Colli Fiorentini – podoblast, kterou najdete kolem Florencie
  • Chianti Colli Senesi – vína, která mají původ poblíž města Siena
  • Chianti Colline Pisane – vinice pro tato vína najdetena svazích směrem k Pise
  • Chianti Montalbano - oblast v kopcích Montalbano v okolí Pistoie
  • Chianti Montespertoli – zóna pro produkci Chianti v okolí Montespertoli
  • Chianti Rufina – severně položená a velmi zajímavá oblast východně od Florencie

Zóny Chianti

Chianti Classico DOCG

Chianti Classico je hornatá oblast, která se rozprostírá mezi Siennou a Florencií. Víno se pěstuje zhruba mezi 200 a 500 m.n.m. a právě nadmořská výška způsobuje chladnější noci, a tím ci víno uchovává svoji svěží kyselinku. Klimaticky se tak podobá Chianti Rufině, nicméně důležitým rozdílem jsou zdejší půdy. Galestro je půda na bázi slínů a říká se, že dává aromatičtější vína s větším potenciálem zrání.  Naopak alberese je na bázi vápence, který dává vínům mohutnější strukturu a tělo.

Vína musí mít minimálně 80% odrůdy Sangiovese, ale většina vín má zhruba 90% a jsou doplněné místními (např. Canaiolo) nebo mezinárodními odrůdami (hlavně Merlot). Důležité je, že blend nesmí obsahovat žádné bílé odrůdy. Chianti Classico nesmí být uvedeno na trh dříve než další říjen po sklizni a Chianti Classico Riserva musí zrát 2 roky od 1. ledna po sklizni. Na etiketách take často uvidíte název konkrétní vinice. Vína Chianti Classico Gran Selezione pak stojí na vrcholu kvalitativní pyramidy. V případě této nové kategorie zavedené v roce 2014 musí víno pocházet z vinic v majetku vinařství a musí zrát minimálně 30 měsíců.

Chianti Rùfina DOCG

Nejmenší ze sedmi Chianti zón leží severovýchodně od Florencie, vzdálená zhruba hodinu autem. Výrazně kopcovitá krajina s ostrůvky osázenými révou patří je domovem několika velmi zajímavých vinařství. Nejlepší vína Chianti Rùfina se mohou směle rovnat slavnějším Chianti Classico.

Na celkové produkci vín Chianti se Chianti Rùfina podílí asi jen 3 %. Aktuálně v celé zóně najdete jen 750 hektarů vinic, ale v příštích letech by plocha měla vyšplhat na rovný 1000 hektarů. Oblast je rozdělena na pět částí, a sice Pontassieve, Rufina, Londa, Pelago a Dicomano. Zdejší konsorcium tvoří 22 vinařství, která ročně nalahvují zhruba 3,5 milionů vín. Zóna byla oficiálně vymezena v roce 1932, na zařazení do kategorie DOC vín si místní producenti museli počkat do roku 1967 a od roku 1984 je Chianti Rùfina DOCG.

Chianti Rufina

Chianti Colli Senesi DOCG

Chianti Colli Senesi je rozsáhlá podoblast pro vína Chianti, která se překrývá s některými dalšími známými apelacemi Toskánska, jako jsou Vernaccia di San Gimignano DOCG nebo Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Vína Chianti Colli Senesi nemají příliš vysokou prestiž, v rámci zmíněných apelací jsou pro ně totiž často využívány méně kvalitní tratě a polohy. Charakteristickým stylem je pro tato vína lehkost a příjemná ovocitost doplněná svěží kyselinou. Vína se skvěle hodí do gastronomie.

Chianti Colli Fiorentini DOCG

Florencie je jeden z nejvyhledávanějších turistických cílů celého Toskánska a ve zdejších tavernách a restauracích kromě vín Chianti Classico narazíte také na vína Chianti Colli Fiorentini. Tato vína jsou většinou lehká, ovocná a nenáročná, určená k okamžité konzumaci jako mladá. Některá vína však mohou překvapit svou rafinovaností a komplexností. V okolí Florencie totiž probíhají některé zajímavé vinařské investice a kvalita zdejších vín se bude i nadále zlepšovat.

Chianti Colline Pisane DOCG

Velmi specifická podoblast Chianti, která leží odtržená západně od ostatní Chianti zón. Jak název napovídá, nacházíme se v okolí města Pisa. Pro zdejší vinohrady je také typický jiný terroir, obecně jsou položeny v nižších nadmořských výškách a mnohem výraznější je tu vliv moře. Vína z oblasti Colline Pisane jsou obvykle lehčí, díky mírnějšímu klima nemají tak výraznou kyselinu, jsou příjemně ovocná, s tóny červených peckovin nebo švestky.

Chianti Colli Aretini DOCG

Ačkoliv část zóny Chianti Colli Aretini sousedí přímo se slavnou zónou Chianti Classico, patří tato vína mezi nejméně známá. Jelikož se jedná o severnější a relativně hornatou oblast v rámci Toskánska, ve zdejších vínech najdete typicky vyšší ostřejší kyselinu a šťavnaté ovocné tóny. Vinaři z této podoblasti často volí pro svá vína jednodušší označení Chianti DOCG.

Chianti Montalbano DOCG

Malá oblast Chianti Montalbano patří spolu s Chianti Rufina k vůbec nejsevernějším zónám pro Chianti. V tomto případě vína pochází z vinic v kopcích Montalbano severozápadně od Florencie. Oblast se překrývá s další apelací červeného vína, Carmignano DOCG. Pro Chianti Montalbano se často používají vinice s větším podílem pískovce, typicky tato vína mají lehký, ovocný styl a hodí se na vypití do několika let od nalahvování.

Chianti Montespertoli DOCG

Nejmladší z podzón Chianti, která získala svůj vlastní status teprve v roce 1997, kdy se oddělila od zóny Chianti Colli Fiorentini. Nyní ji najdete na západ od ní, v kopcích kolem Montespertoli. Vína Chianti Montespertoli mohou být uvolněna na trh až v červnu následujícího roku po sklizni, což je o tři měsíce déle než u klasického Chianti.