Nejslavnější kritici a hodnotitelé vín

16. 9. 2024

Nejslavnější kritici a hodnotitelé vín

Pokud investujete do vína nebo jen potřebujete nasměrovat ohledně výběru těch správných lahví, mohou být dobrým vodítkem hodnocení profesionálních kritiků vín.


Některé slavné tituly jako Decanter, Wine Spectator či jména jako Robert Parker nebo James Suckling udávají trendy a potažmo i ceny některých vín. Pojďme si představit nejrespektovanější hodnotitele a magazíny ve světě vína.

Podle některých názorů prostě nelze víno objektivně hodnotit na bodové škále, ale pravdou je, že bodové hodnocení je stále populárnější a vyhledávaným měřítkem řady milovníků vín. Nejčastěji se dnes vína hodnotí na stupnici od 50 do 100 bodů. Tento systém upozadil jiné dříve populární metody, jako například 20bodové hodnocení, které dlouho prosazoval britský časopis Decanter. I ten ale postupně přešel na mnohem rozšířenější 100bodovou škálu. Paraleleně pak stále existují alternativní formáty hodnocení vín, jako například slavný italský magazín a ročenka vín Gambero Rosso, udělující vínům od roku 1987 místo bodů jednu až tři skleničky.

100bodová stupnice hodnocení vín:

    96-100 - mimořádné víno

    90-95 – výjimečné víno

    80-89 - mírně nadprůměrné až vynikající víno

    70-79 – průměrné víno

    60-69 – podprůměrné víno

    50-59 - nepřijatelné

Hodnotitelů a kritiků vín je vzhledem k popularitě této disciplíny mnoho, ale ne všichni mají stejnou relevanci. Ačkoliv hodnocení vín probíhá jasně definovaným postupem, nejde o exaktní vědu a bohužel se stává, že někteří kritici jsou při rozdělování bodů obecně štědřejší než jiní. Je dobré tedy sledovat konzistentní kritiky a magazíny, které mají silný hodnotitelský tým.

Někteří z respektovaných vinných kritiků a respektovaná média

 

Robert Parker’s Wine Advocate (WA)

Na první místě je potřeba v případě vinného hodnocení zmínit legendu Roberta Parkera a jeho newsletter Wine Advocate. Pokud někdo zpopularizoval hodnocení vín na 100bodové škále, je to právě tento americký kritik, který je ovšem od roku 2019 již v důchodu.

Hodnocení a doporučování vín se Robert Parker věnoval od roku 1978 a postupem získal obrovský vliv na popularizaci některých vinných regionů a stylů vína. Snem mnohých vinařů se stalo získání maximálního 100bodového hodnocení. Wine Advocate je nyní v rukou francouzského průvodce Michelin, který se stal jediným vlastníkem titulu poté, co se Robert Parker stal kritikem v penzi. Tým nyní tvoří nejméně 10 vinných kritiků, z nichž každý má svou oblast odbornosti, Wine Advocate tak i nadále zůstává jedním z nejdůležitějších médií v rámci vinařského průmyslu.

 

James Suckling

Vzhledem k tomu, že Robert Parker již aktivně nepůsobí ve světě vína, převzal jeho pozici nejvýraznější osobnosti James Suckling. Ten dlouho působil v rámci amerického magazínu Wine Spectator, aby v roce 2010 spustil vlastní stránky jamessuckling.com. Ročně údajně se svými kolegy ohodnotí až 25 000 vín a výsledky jsou pro registrované k dispozici na uvedených internetových stránkách.

Jeho oblíbeným stylem jsou plná červená vína a bližší specializací pak francouzská vína z Bordeaux nebo italské Toskánsko. James Suckling publikuje také hodnocení ročníků, účastní se řady eventů ve světě vína a organizuje exkluzivní masterclasses. Podařilo se mu vybudovat komerčně velmi úspěšné vinné impérium.

 

Antonio Galloni (Vinous)

Respektovaným odborníkem na italská vína je Antonio Galloni a jeho portál Vinous. Než se pustil do vlastního projektu, působil Antonio Galloni sedm let v redakci Robert Parker's Wine Advocate, kde měl na starosti italská vína a šampaňské. Portál Vinous vznikl v roce 2013 a postupně se rozšířil o další respektovaná degustátorská jména, jako jsou Neal Martin nebo Stephen D. Tanzer. Pro milovníky italských vín je Vinous nenahraditelným zdrojem inspirace.

 

Decanter

Na titulní straně časopis Decanter uvádí, že je nejlepším magazínem o víně na světě a toto tvrzení není přehnané. Poprvé vyšel ve Velké Británii v roce 1975 a postupně se rozšířil do celého vinného světa. V současnosti kromě tištěné podoby funguje také v digitální podobě na adrese decanter.com. Časopisem prošla řada velkých vinných osobností v čele s Jancis Robinson nebo Stephenem Spurrierem či Anrew Jeffordem. Mnoho ze spolupracovníků se honosí prestižním titulem Master of Wine. Časopis, který vychází každý měsíc ve zhruba 90 zemích, obsahuje novinky z oboru, podrobná představení vinařských regionů a jejich vín, obsáhlé tematické recenze vín, cestovatelské tipy a další kvalitně zpracované informace o víně.

časopis Decanter

Wine Spectator

Největší magazínovou konkurencí pro Decanter je americký časopis Wine Spectator. Ten poprvé v USA vyšel v roce 1976. Jeho vliv je silný zejména v USA a dalších mimoevropských zemích. S ohledem na význam amerického trhu je tento titul klíčový pro vinařství z Itálie nebo Francie. Od roku 1988 časopis vydává každoročně žebříček Top 100, v němž redaktoři vybírají nejzajímavější vína z tisíců vín recenzovaných v průběhu roku. Oproti Decanteru je časopis Wine Spectator více „lifestyle“, hodně se věnuje tématu cestování a také související gastronomii.

 

Doctor Wine

Nejvýznamnější osobností mezi kritiky vín v Itálii je bezpochyby Daniele Cernilli, známý také jako Doctor wine. Jeho stejnojmenná internetová stránka nabízí řadu aktualit, informací o italských vínech a samozřejmě také hodnocení.

Daniele Cernilli je také jedním ze zakladatelů zmíněného projektu Gambero Rosso a jeho unikátního systému hodnocení formou jedné až tří skleniček. Daniele Cernilli napsal řadu knih o italských vínech, vede kurzy, semináře a degustace. Je expertem na původní italské odrůdy. V rámci Itálie se těší velkému respektu a mimořádnému postavení v očích vinařů a odborné veřejnosti.

 

Falstaff

V regionu střední Evropy má mimořádné postavení rakouský Falstaff. Od svého prvního vydání v roce 1980 se časopis a ročenka vín staly nejvýznamnějším zdrojem informací v německy mluvícím světě, speciální vydání vychází v Rakousku, Německu i Švýcarsku. Kromě hodnocení vín se Falstaff hodně věnuje gastronomii. Postupem času redakce rozšířila záběr hodnocení i na vína z Itálie a dalších zemí a relativně nedávno se objevila také anglicky psaná mutace časopisu.

 

Wine Enthusiast

Kromě již zmíněných magazínů Decanter a Wine Spectator se slušnému renomé ve světě vína těší i další americký titul Wine Enthusiast. Časopis byl založen v roce 1988 a nabízí informace o víně a lihovinách, recenze a články na témata týkající se vína, cestování nebo gastronomie. Spolu s elektronickou platformou tento titul sleduje několik milionů čtenářů.