Barva ve skleničce je hluboce granátově červená, ve vůni se objevuje paleta tónů připomínajících maliny, marmeládu, fialku nebo sladké koření. V chuti je víno hřejivé, perzistentní, s příjemným ovocným projevem a výraznějším tříslem. Jednotlivé složky chuti se krásně doplňují a tvoří delikátní kombinaci.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Vinice: Hrozny pro výrobu vína pochází z nejlepších částí vinic Marcarini a Ferrere. Víno symbolizuje tradiční vinifikaci, kdy vinaři dělali Barbaresco spojením hroznů z více vinic. Jedna vinice má orientaci na východ, druhá na západ. Půda obsahuje vápenec, písky a jíl. Réva je vedena v BIO režimu, veškeré práce jsou dělány ručně rodinou Grasso.
Sklep: Tradiční vinifikace, hrozny jsou odstopkovány a následně probíhá macerace se slupkami devět až 15 dnů v nerezových tancích za kontrolované teploty. Hotové víno pak zraje 24 měsíců ve velkých sudech ze slavonského dubu a pak ještě čtyři měsíce v láhvi.
Kdy vypít: 2023 - 2027
Doporučení v gastronomii: Pokrmy z vepřového masa, kachna, grilované maso, sladko-kyselé omáčky.
Přečtěte si na našem blogu: Barbaresco – elegantní červené víno z italského Piemontu
Vinařství Ca’ del Baio, které miluje mimo jiné známý expert na italská vína Ian D'Agata, je ve vlastnictví rodiny Grasso od roku 1680. Dnes to jsou manželé Giulio a Luciana, kteří spolu se svými dcerami Paolou, Valentinou a Federicou řídí vinařství, mají na starost výrobu vín i obchod. Vinařství disponuje 25 hektary vinic v katastrech obcí Barbaresco a Treiso. Vysazeny zde jsou bílé odrůdy Moscato, Chardonnay a Riesling a modré odrůdy Nebbiolo, Barbera a Dolcetto. Téměř všechna vína jsou lahvována jako čistě odrůdová. Nejprestižnější vína vznikají z odrůdy Nebbiolo a réva používaná pro výrobu Barbaresca dosahuje stáří 25 až 40 let. Vinařství disponuje některými prestižními polohami a vína lahvuje pod označením jednotlivých cru – Asili, Pora, Vallegrande a Marcarini. V současnosti Ca’ del Baio patří mezi nejvyhledávanější producenty mezi milovníky vín z Piemontu.
Nebbiolo je jedna z nejvýznamnějších modrých odrůd Itálie. Pochází z Piemontu a je považována za jednu z nejstarších odrůd v této oblasti. Zmínky o ní sahají až do roku 1266. Vína vyrobená z Nebbiola mají obvykle světlou barvu ve skleničce, připomínají Pinot noir. V chuti se typicky prezentují vysokou kyselinou a výraznými tříslovinami. Díky těmto parametrům mají vína Nebbiolo velmi dobrý potenciál zrání a ta nejlepší vína Barolo nebo Barbaresco dosahují svého vrcholu až po 10 letech od sklizně. Chuť vín je bohatá a komplexní, s tóny černého ovoce, růží, koření a s typickou mineralitou. Celkem se Nebbiolo v Itálii pěstuje na zhruba 6000 hektarech vinic a drtivou většinu z nich najdete v Piemontu. Menší výsadby pak v sousední Lombardii, v údolí Valtellina. Víno odrůdy Nebbiolo si nejlépe vychutnáte z široké sklenice vhodné pro vína odrůdy Pinot noir. Napárovat k nim můžete hovězí maso, divočinu, dušené maso a sýry s vysokým obsahem tuku.
""Slovo Autinbej pochází ze starého piemontského dialektu a dá se přeložit jako "krásné místo". Vinaři jím označovali ty nejlepší části vinic s ideální expozicí.""
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.