22. 4. 2024
Odrůda Nebbiolo je základem slavných piemontských vín Barolo a Barbaresco. Měnící se klima Piemontu této pozdně dozrávající odrůdě svědčí a její výsadby se rozšiřují i do míst, kde by dříve nedozrála.
Kvalita vín odrůdy Nebbiolo je skvělá i v rámci cenově dostupnějších kategorií Langhe Nebbiolo DOC nebo Nebbiolo d'Alba DOC, o čemž svědčí jejich rostoucí popularita.
Ze všech piemontských odrůd je Nebbiolo poslední roky beze sporu tou nejvyhledávanější. Nebbiolo je zajímavou alternativou k elegantním vínům odrůdy Pinot noir, i v tomto případě jde o vína s delikátní a vrstevnatou chutí. Kvalitní Nebbiolo má navíc potenciál zrát v čase. O něco jednodušší a přístupnější vína Langhe Nebbiolo DOC nebo Nebbiolo d'Alba DOC lze navíc podávat lehce podchlazená a hodí se i do teplých letních měsíců.
Velkou popularitu vín odrůdy Nebbiolo potvrzují statistiky místních vinařských sdružení. Produkce vín Nebbiolo d'Alba DOC vzrostla od roku 2016 o milion lahví na 5,6 milionu v roce 2022. Množství vyprodukovaných vín pod označením Langhe Nebbiolo DOC pak ve stejném období narostlo dokonce na 19,5 milionu (z 15,4 milionu v roce 2016). Mírného zvýšení pak vinaři dosáhli i v rámci prémiových kategorií vín Barolo DOCG a Barbaresco DOCG. Naopak v případě dalších piemontských odrůd, jako je Dolcetto a Barbera poslední roky míří na trh méně vín.
Hlavní rozdíl mezi víny Langhe Nebbiolo DOC a Nebbiolo d'Alba DOC je dán odlišnými produkčními zónami. Vína Nebbiolo d'Alba DOC většinou pochází z vinic kolem zón Barolo a Barbaresco, vždy jde o 100% odrůdová vína a minimální doba zrání vín před uvedením na trh je 12 měsíců.
Vína Langhe Nebbiolo DOC pak tvoří velká vinařská oblast v Langhe a Roeru, celkem 96 municipalit. V tomto případě musí být víno minimálně z 85 % tvořeno odrůdou Nebbiolo a nemá stanoveny minimální pravidla pro zrání. To je vždy na rozhodnutí samotného vinaře.
Stylem jsou vína Nebbiolo d'Alba DOC a Langhe Nebbiolo DOC podobná, i když o něco komplexnější chutí často disponují vína první zmíněné apelace. Pro kvalitu, styl a charakter vína je vždy zásadní jméno vinaře, jeho renomé a kvalita. Vína Langhe Nebbiolo bývají v některých případech vinifikována čistě v nerezu, s cílem podtrhnout delikátní ovocný charakter odrůdy.
Na rozdíl od vín Barolo a Barbaresco si vína Nebbiolo d'Alba DOC a Langhe Nebbiolo DOC vychutnáte i jako velmi mladá. Skvěle doprovodí například zvěřinu, hovězí maso, houbové risotto nebo výraznější sýry. Nebbiolo nejlépe podávajte v široké sklenici na červené víno, do které se stejně tak hodí Pinot noir.
Odrůdově charakteristické, čisté Nebbiolo, které prošlo zráním v nerezových tancích. Chuť je delikátní, víno je skvěle pitelné.
Langhe Nebbiolo "Bric del Baio" DOC, Ca del Baio
Komplexnější Nebbiolo, které prošlo ročním zráním ve velkých sudech ze slavonského dubu. Vinice patří do zóny Barbaresco a stylem a komplexností tato vína Bric del Baio připomíná.
Langhe Nebbiolo DOC, Produttori del Barbaresco
Produttori del Barbaresco je jednoznačně jedno z nejlepších vinařství Piemontu a jejich Nebbiolo je toho jasným dokladem. Chuť je bohatá, elegantní a pěkně vyvážená, s vynikající délkou.
Nebbiolo d´Alba "Cascinotto" DOC, Claudio Alario
Robustní a komplexní Nebbiolo, které prošlo 20 měsíčním zráním v barikových sudech. V chuti kromě ovoce ucítíte tóny sladkého koření a kávy.
Langhe Nebbiolo DOC, Massolino
Víno od špičkového producenta ze zóny Serralunga d Alba. Zrání 12 měsíců v sudech ze slavonského dubu. Příjemný ovocný charakter doplňují lehce vystupující třísloviny a svěží kyselinka. Delší závěr a pěkný potenciál zrání.