Brezza patří mezi tradiční výrobce, pokud jde o výrobu vína, ale používá i alternativní uzávěry, v tomto případě inovativní skleněný uzávěr. Toto víno je předstupněm k vínům Barolo, je výrazného rubínového odstínu, s elegantní vůní a finesou odrůdy Nebbiolo. Ve skleničce objevíte tóny jahod a malin s jemnou kořenitostí. Chuť je velmi pěkně strukturovaná, s tóny červených peckovin, nádherně integrovaným tříslem a delším odezníváním.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 12 - 14 °C
Vinice: Hrozny pochází z 2ha vinice spadající do katastru vesnice Barolo, se západní orientací a nadmořskou výškou 300 m.n.m. Réva je vedena v BIO režimu, bez jakýchkoliv chemických přípravků. Vinice byla vysazena v roce 1991. Ruční sběr hroznů.
Sklep: Vinifikace tohoto vína je podřízena cíli podtrhnout svěží ovocný charakter odrůdy Nebbiolo. Fermentace s macerací trvá šest až 10 dní, poté se víno uchovává při teplotě 18 – 20 °C, aby se usnadnilo nastartování malolaktického kvašení. Langhe Nebbiolo zraje pouze v nerezových tancích a na jaře je stáčeno do lahví a připraveno na uvedení na trh. K uzavření vína se používá skleněný uzávěr Vinolok.
Kdy vypít: 2023 - 2027
Doporučení v gastronomii: Bresaola a podobné sušené pršuty z hovězího masa.
Přečtěte si na našem blogu: Oblíbená vína z Piemontu
Jedno z legendárních vinařství sídlící v srdci městečka Barolo, lahvující vína ze špičkových poloh jako Cannubi, Castellero nebo Sarmassa. Vinařství založil v roce 1885 Giacomo Brezza, který se svým otcem Antoniem již v roce 1910 uvedl na trh svá první lahvovaná vína. Dodnes jsou stylem vína Brezza považována za ultratradiční. Vína zrají pouze ve velkých sudech ze slavonského dubu, jejich charakteristickým rysem je elegance. V současnosti vinařství vede Enzo Brezza se svým bratrancem Giacomem. Vinařství disponuje 16,5 hektary vinic, z nichž některé pocházejí již z roku 1885. Ve vinicích dodržuje rodina Brezza čistě organické postupy. Ačkoliv se ve výrobě vinařství drží tradičních postupů, co se týká uzávěrů vína, nebojí se inovací. Vinařství Brezza se letos stalo prvním vinařstvím, které se rozhodlo lahvovat základní Barolo pod skleněný uzávěr a vyloučit tak možnost vzniku korkové vady.
Nebbiolo je jedna z nejvýznamnějších modrých odrůd Itálie. Pochází z Piemontu a je považována za jednu z nejstarších odrůd v této oblasti. Zmínky o ní sahají až do roku 1266. Vína vyrobená z Nebbiola mají obvykle světlou barvu ve skleničce, připomínají Pinot noir. V chuti se typicky prezentují vysokou kyselinou a výraznými tříslovinami. Díky těmto parametrům mají vína Nebbiolo velmi dobrý potenciál zrání a ta nejlepší vína Barolo nebo Barbaresco dosahují svého vrcholu až po 10 letech od sklizně. Chuť vín je bohatá a komplexní, s tóny černého ovoce, růží, koření a s typickou mineralitou. Celkem se Nebbiolo v Itálii pěstuje na zhruba 6000 hektarech vinic a drtivou většinu z nich najdete v Piemontu. Menší výsadby pak v sousední Lombardii, v údolí Valtellina. Víno odrůdy Nebbiolo si nejlépe vychutnáte z široké sklenice vhodné pro vína odrůdy Pinot noir. Napárovat k nim můžete hovězí maso, divočinu, dušené maso a sýry s vysokým obsahem tuku.
"Langhe Nebbiolo je připravené k vypití jako mladé víno. Ve skleničce čekejte záplavu tónů červeného peckového ovoce a také příjemně vystupující tříslovinu."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.