Moscato d'Asti DOCG: piemontská sladká tečka

24. 3. 2025

Moscato d'Asti DOCG: piemontská sladká tečka

S ohledem na všeobecnou popularitu suchých vín je tradiční jemně perlivé dezertní víno Moscato d'Asti trochu stranou pozornosti ze strany milovníků vín.


S ohledem na vyšší zbytkový cukr a nízký alkohol neprávem podléhá předsudkům, že je to víno vhodné jen pro ty, kteří se ve víně příliš nevyznají a nemají s ním zkušenosti. Opak je pravdou, v Piemontu, odkud víno pochází, jen málokterý dezert nekončí párováním s tímto překvapivě svěžím a aromaticky výrazným vínem.

Víno Moscato d'Asti spadá do nejvyšší italské apelační kategorie DOCG vín a má tak jasně vymezený původ i způsob výroby. Vinařská zóna se nachází v kopcích jižně od města Asti a od východu na západ měří zhruba 50 kilometrů. Oblast byla vymezena v roce 1932 a zahrnuje 51 obcí, které najdete v provinciích Alessandria, Asti a Cuneo. Jsme se v severoitalském Piemontu, konkrétně v části zvané Langhe, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Pro tuto část Itálie jsou typické dlouhé hřebeny a mírné svahy a kontinentální klima s dostatečným množstvím srážek. Réva tu má skvělé podmínky pro dozrávání.

Jak název napovídá, základem vína Moscato d'Asti DOCG je muškátová odrůda, konkrétně Moscato Bianco, v překladu Muškát bílý. V Itálii najdete více muškátových odrůd, v Jižním Tyrolsku nebo Friuli mají vinaři vysazen Muškát žlutý (Moscato Giallo), na jihu Itálie, konkrétně na Sicílii, pak Muškát alexandrijský, ze kterého nejčastěji vinaři lahvují sladká slámová vína. Celková plocha vinic určených pro produkci vín Moscato d'Asti DOCG a také Asti DOCG činí 9700 hektarů.

Pěstování odrůdy Moscato Bianco (ve Francii známá jako Muscat Blanc à Petits Grains) má v Piemontu dlouhou tradici, sahající až do středověku. Nejstarší zmínky o ní najdete na některých sochách v městě Canelli a sahají až do 13. století. Pro místní vína se tehdy dokonce vžil název „Moscato di Canelli“.

Jak vzniká víno Moscato D'Asti?

Vína Moscato d'Asti jsou jedinečná svým charakterem a výrazně odlišná od světoznámých šumivých vín, jako je šampaňské, sekt nebo Cava. Kromě odrůdy za to může odlišná metoda výroby, která je známá jako „Asti metoda“.

Všechna vína Moscato d'Asti musí 100% pocházet z hroznů odrůdy Muškát bílý. Jde o velmi brzo dozrávající odrůdu, na vinicích se v Piemontu zpravidla sklízí jako první. Hrozny muškátu se sklízejí, zbavují se stopek a jemně lisují. Často probíhá také krátká macerací za studena, s cílem uvolnit ze slupek do moštu potřebné esence a získat budoucí charakteristický aromatický projev vína.

Kvašení vín probíhá v uzavřených nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Když hladina alkoholu dosáhne přibližně pěti procent (podle oficiálních předpisů musí mít Moscato d'Asti 4,5 až 6,5 procenta alkoholu), je víno zchlazeno a přefiltrováno, čímž se zastaví další fermentace. Výsledkem je sladké, lehce perlivé, výrazně aromatické a svěží víno - Moscato d'Asti.

Jak si vychutnat víno Moscato d'Asti

Moscato d'Asti je přes svůj zbytkový cukr velmi osvěžující a příjemné víno. Je známé svou intenzivní ovocnou chutí, ve které můžete najít tóny připomínající zralé peckové ovoce, broskve, meruňky, ale také citrusové plody. Má jemně perlivý charakter a je příjemně sladké, ale jeho typická kyselost vyvažuje celkovou chuť a dává vínu osvěžující závěr. Kromě ovocných tónů můžete ve vůni cítit také květinové tóny připomínající levandule nebo růže.

Moscato d'Asti je zajímavé víno pro gastronomické párování. Skvěle doprovodí lehčí dezerty, jako je zmrzlina, různé sorbety, ovocné koláče nebo panna cotta. V Piemontu se často páruje s dezerty na bází lískových oříšků. Moscato d'Asti si ovšem vychutnáte i v doprovodu měkkých a jemných sýrů, například v kombinaci s francouzskými sýry typu brie. V létě můžete dobře vychlazené Moscato použít jako příjemné osvěžení, spolu s čerstvým ovocem, jako jsou jahody, maliny nebo hrozny.

Víno podávejte opravdu dobře podchlazené, na teplotu kolem 7 °C, do klasických sklenic na bílé víno. Moscato d'Asti jde na trh většinou velmi brzo, tato vína se nehodí k archivaci a nejlépe si je vychutnáte jako opravdu svěží, tedy jeden až dva roky od nalahvování.

Jaký je rozdíl mezi víny Moscato d'Asti a Asti?

V oblasti kromě jemně perlivých vín Moscato d'Asti vinaři velmi často lahvují také vína Asti DOCG. I v tomto případě je základem odrůda Moscato Bianco, jde ale o klasická šumivá vína s vyšším alkoholem kolem 7 – 9 %, bohatým perlením a nižším obsahem zbytkového cukru. V obou případech jsou vína svěží, ovocná a bohatě aromatická. Zatímco jemně perlivé Moscato d'Asti bývá uzavřeno v láhvi klasickým korkovým uzávěrem, tak Asti již typickým uzávěrem houbovitého tvaru, známým pro další šumivá vína. Pokud máte rádi energické a šumivé Prosecco, pravděpodobně si oblíbíte i šumivé Asti.

  • Asti Spumante: Šumivé víno s obsahem alkoholu mezi 6,0–9,5 %.
  • Moscato d'Asti: Jemně perlivé víno s nižším obsahem alkoholu, obvykle kolem 5,0–6,0 %.

Vína Moscato d'Asti a Asti jsou s ohledem na svůj jedinečný charakter velmi oblíbená na některých exportních trzích, jako například v USA. Špičkové Moscato d'Asti v našem sortimentu reprezentuje víno z vinařství Ca’ del Baio. Mimochodem tato vína skvěle doprovodí také tradiční české vánoční cukroví, zejména to, jehož základem jsou ořechy. Několik posledních let tak toto víno nemůže chybět u naší štědrovečerní tabule.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty