Aktuality Toskánsko

Skvělý ročník 2019 pro Brunello di Montalcino

5. 8. 2024

Skvělý ročník 2019 pro Brunello di Montalcino

Perfektní podmínky pro pozvolné dozrávání, počasí bez extrémních výkyvů. Ročník 2019 poskytl vinařům v Toskánsku ideální podmínky pro produkci elegantních a dlouhověkých vín Brunello di Montalcino.


Jde o „pětihvězdičkový“ ročník, jehož charakter někteří přirovnávají k ročníku 2016 nebo legendárnímu ročníku 2010. Kvality ročníku si můžete ověřit prostřednictvím vín z vinařství Siro Pacenti, která máme aktuálně v naší nabídce.

Toskánské Brunello di Montalcino v současnosti patří mezi milovníky vín a sběrateli k nejvyhledávanějším vínům z Itálie. Tato komplexní a strukturovaná vína musí vinaři nechat ležet minimálně pět let ve svých sklepích, než je uvedou na trh. V současnosti je tak k dispozici ročník 2019, a podle dosavadních hodnocení vinných expertů a kritiků jde o jeden z nejlepších ročníků uplynulé dekády.

Co je víno Brunello di Montalcino

Malebné městečko Montalcino se nachází v jižní části Toskánska, přibližně 40 kilometrů pod Sienou. Turisticky vyhledávané místo se nachází na vrcholu kopce o nadmořské výšce 560 metrů. Vinohrady se pak rozprostírají po zvlněné krajině kolem. Celkem tu najdete 3 500 hektarů vinic, z nichž jen 2 100 hektarů je klasifikováno pro produkci vín Brunello di Montalcino. Brunello je vždy jednoodrůdové víno, je ze 100 % tvořeno odrůdou Sangiovese.

Vína z této nejvýznamnější italské odrůdy mají typicky jasnou rubínovou až granátovou barvou, ve vůni nabízí kombinaci tónů třešní, švestek, ostružin, zemitosti nebo tabáku. V chuti jsou komplexní, strukturovaná, s vyšším alkoholem, výraznou kyselinkou a přítomnými tříslovinami. Brunello musí zrát pět let ve sklepě vinařství, přičemž nejméně dva roky musí strávit v dřevěných sudech.

Snový ročník 2019

Ročník 2019 je označován jako klasický ročník. Zima a začátek roku 2019 byl poměrně mírný, a co je pro vinaře důležité, od poloviny ledna do poloviny února spadlo dostatek srážek, což pomohlo zvýšit zásoby vody v půdě. Jaro bylo poměrně chladné, vegetace se na konci května opozdila přibližně o dva týdny. Červen a červenec byly slunečné a průměrné teploty se pohybovaly kolem 25 stupňů. Réva netrpěla extrémním horkem a nebyla vystavena žádnému výraznějšímu stresu.

V srpnu se teploty zvýšily až na 30 nebo dokonce 35 stupňů, půda ovšem disponovala zásobami vody, takže proces zrání nebyl narušen. Na začátku září se objevily deště, samotná sklizeň pak probíhala za suchého a teplého počasí od konce září do začátku října.

Vína ročníku 2019 jako mladá nepůsobí tak opulentně, jako v případě ročníku 2018. Jsou ale vhodná pro delší archivaci, díky vyšším tříslovinám a pikantní kyselině. Za dalších pět let budou v perfektním stavu a maximálně vyjádří svůj charakter. Ročník 2019 tak byl z pohledu vinařů v Montalcinu doslova pohádkový.

Stylisticky a kvalitativně mnozí výrobci přirovnávají vína Brunello di Montalcino ročníku 2019 k vínům přelomového ročníku 2016 s některými rysy ročníků 2015 a 2010. Vína aktuálního ročníku 2019 potěší klasického milovníky vína, kteří nechtějí dlouho čekat a vína plánují vypít jako mladá, stejně tak sběratele.

Tímto ale dobré zprávy z Montalcina nekončí. Zdejší vinaři avizují, že ročník 2019 je teprve prvním z tria skvělých ročníků 2019-2020-2021. I v následujících letech se tedy mají milovníci toskánských červených vín na co těšit.