Alternativní vína k slavnému Barolu

8. 8. 2019

Alternativní vína k slavnému Barolu

Vína Barolo bývají označována za krále Piemontu, patří k nejprestižnějším vínům celé Itálie. Se slávou a současnou popularitou těchto vín je samozřejmě spojena i jejich vyšší cena.


Láhev kvalitního Barola dnes prostě něco stojí. Pokud si chcete vychutnat víno podobného stylu a nezruinovat rodinný rozpočet, zkuste některou z cenově dostupnějších alternativ.

Z dnešního pohledu je těžko představitelné, že Barolo kdysi stálo stejně jako Dolcetto. Současná obliba těchto vín je otázkou několika posledních desetiletí a jak mi potvrdil jeden z vinařů v Barolu, jeho otec prý ještě prodával litr Barola v přepočtu za pár euro. O vína s vysokou tříslovinou a kyselinou nebyl velkou část 2. poloviny 20. století mezi pijáky zájem. Dnes je situace jiná a za dobré Barolo zaplatíte 900 Kč, ale třeba i několik tisíc korun. Produkce těch nejslavnějších vinařů se prodává za ceny mimo možnosti normálních smrtelníků. Produkce vín je totiž relativně malá a Barola tak dnes patří s toskánským Brunellem k nejdražším vínům Itálie.

Odrůda Nebbiolo, ze které se slavné Barolo dělá, se za posledních 15 let stala velmi populární. Fanoušky po celém světě fascinuje svůdnou aromatikou s tóny drobných červených peckovin, sušených růží, fialek, ale i tabáku, kůže nebo dehtu. V chuti pak tato odrůda kombinuje šťavnatou kyselost s noblesními tříslovinami, spojení, které u některých vín garantuje velkou schopnost stárnout v čase. S Nebbiolem primárně pracují vinaři v Piemontu, ale zajímavá vína najdete i v nedaleké Lombardii. Jako alternativa k Barolu pak může posloužit kvalitní jihoitalské Aglianico. Nabízíme tipy na vína charakterem podobná vínům Barolo.

Barbaresco

Asi nejblíže mají stylem k vínům Barolo vína Barbaresco. I v tomto případě jde o 100% Nebbiolo, réva pro Barbaresco se pěstuje na příkrých vinicích v okolí obcí Barbaresco, Neive a Treiso. Zóna Barbaresco, která se nachází jižně od řeky Tanaro, se těší mírnějšímu klima, které umožňuje odrůdě Nebbiolo uzrát dříve, než je tomu v oblasti Barolo. Vína Barbaresco obecně nevyžadují tak dlouhé zrání jako Barolo. Mají měkčí třísloviny, tudíž zákony DOCG povolují jeho uvedení na trh o rok dříve než pro Barolo. Velikost oblasti Barbaresco je rozlohou vinic i produkcí proti Barolu zhruba třetinová. Barbaresco je velmi populární například ve Spojených státech amerických, kam směřuje velká část exportu. Špičková Barbaresca se kvalitou vyrovnají špičkovému Barolu, proto jsou ceny těchto vín jen o něco nižší.

Langhe Nebbiolo

Problémem řady vín Barolo a Barbaresco je, že potřebují čas. Ne nadarmo se říká, že Barolo je nejlepší po 10 letech od sklizně. Langhe Nebbiolo je víno často ze stejné oblasti jako Barolo a Barbaresco, ale obvykle jemnější a přístupnější dříve. Hrozny pochází z mladších keřů, macerace hroznů není tak dlouhá a výsledná vína mají nižší třísloviny. Jindy se používají hrozny z jiných podoblastí, kde se vína Barolo a Barbaresco nemohou lahvovat. I když Langhe Nebbiolo většinou nedosahuje chuťové intenzity a komplexnosti drahého Barola, základní charakteristiky těchto vín jsou podobné. Stylem mohou být vína Langhe Nebbiolo hodně rozmanitá, někteří výrobci nechávají tato vína zrát pouze v nerezu, jiní jim ordinují zrání ve dřevě. Vždy záleží na přístupu a filozofii konkrétního vinaře. Langhe Nebbiolo je víno, které se hodí do gastronomie, vychutnáte si ho s lanýži na všechny způsoby, ale také s pokrmy z hub, s rizotem, steakem, kachnou nebo kuřecím masem.

Valtellina

Odrůda Nebbiolo se pod lokálním názvem Chiavennasca pěstuje také v Lombardii. Na příkrých vinicích úzkého údolí řeky Adda vznikají vína Valtellina. Toto je jeden z nejdramatičtějších vinařských regionů Itálie. Většina vinic tu leží v nadmořské výšce 230 až 765 metrů na nebezpečně strmých svazích, kde není možné mechanizované sklízení. Vína Valtellina jsou vždy lehčí v těle a s vyšší kyselostí než slavnější Barolo a Barbaresco, na druhou stranu s nimi ale rozhodně sdílí svou dlouhověkost, i když ceny jsou obvykle výrazně nižší. Vína z Valtelliny se dělí do tří kategorií: na Rosso di Valtellina, Valtellina Superiore a Valtellina Sfursat.

Rosso Valtellina je jednodušší víno založené na odrůdě Chiavannesca, hrozny nepocházejí z jedné z podoblastí spadajících pod DOCG Valtellina Superiore. Vína z nejlepších poloh jsou označována jako Valtellina Superiore DOCG a v podstatě se jedná o pět podoblastí, které se jmenují Grumello, Inferno, Maroggia, Sassella a Valgella. Valtellina Sfursat je rovněž Chiavennasca, ale víno je vyrobené z částečně vysušených hroznů. Jde o v Itálii tradiční metodu passito, kdy se hrozny ponechají v dobře větrané místnosti po dobu zhruba tří měsíců, aby přišly o cca čtyřicet procent svého objemu. Výsledné víno se v tomto případě ale stylem více blíží Amarone než Barolu.

Aglianico

Podle mnohých odborníků na italská vína je Aglianico jednou ze tří nejlepších italských červených odrůd spolu s Nebbiolo a Sangiovese. Aglianico je také jednou z nejstarších červených odrůd v jižní Itálii a v současnosti se pěstuje hlavně v Kampánii a Basilikátě. Nejslavnější vína této odrůdy nesou označení Taurasi DOCG, Aglianico del Taburno DOCG a Aglianico del Vulture DOC. Díky vulkanickým půdám se v Kampánii dochovaly i více než 100 let staré keře, vysazené v období před řáděním škůdce mšičky révokazu, které jsou zdrojem opravdu mimořádných vín. Aglianico typicky disponuje vyššími tříslovinami i kyselinou, tóny tmavých třešní, švestek, pepře nebo nakouřenosti a stylem se někdy k Nebbiolu přirovnává. I když svůj jižanský charakter tato vína samozřejmě nezapřou.

Související produkty