Barolo z kategorie nesmírně elegantní. Víno pochází z prestižní vinice Castellero, která se vyznačuje písečným půdním podložím. Ve skleničce působí vznešeně, s výraznější rubínovou barvou, ve vůni vyniká květinové aroma, které se mísí s drobným peckovitým ovocem a je podtržené jemnou kouřovitostí. V chuti působí sebevědomě, je pěkně vyvážené a vynikající struktury, která předurčuje toto noblesní víno do archivu.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Vinice: Hrozny pochází z vinice Castellero v katastru obce Barolo. Půdu tu tvoří zejména písky, pískovec a jíl. Tato půda je písčitější než třeba v nedaleké vinici Cannubi a dává dobře strukturované víno, které se v mládí někdy může zdát nevyrovnané. Doporučuje se k vypití nejdříve šest let po sklizni. Vinice se nachází v nadmořské výšce 300 m.n.m., má orientaci na jih. Vysazena byla v roce 1970. Vinařství tu má vysazen klon Nebbiolo Lampia. Ruční sklizeň hroznů, réva je pěstována v BIO režimu.
Sklep: Vinařství Brezza se drží tradičních postupů a všechna Barola tak prochází zráním ve velkých sudech ze slavonského dubu o objemu 1500 až 3000 litrů. Sudy nejsou toustované na ohni. V těchto jemných sudech odrůda Nebbiolo může maximálně rozvinout svou eleganci a sílu. Víno zraje dva roky ve velkých sudech a jeden rok v lahvi.
Kdy vypít: 2021 - 2030
Doporučení v gastronomii: Roštěnky na houbách, jelení medailonky.
Přečtěte si na našem blogu: 10 věcí, které byste měli vědět o vínech Barolo
Jedno z legendárních vinařství sídlící v srdci městečka Barolo, lahvující vína ze špičkových poloh jako Cannubi, Castellero nebo Sarmassa. Vinařství založil v roce 1885 Giacomo Brezza, který se svým otcem Antoniem již v roce 1910 uvedl na trh svá první lahvovaná vína. Dodnes jsou stylem vína Brezza považována za ultratradiční. Vína zrají pouze ve velkých sudech ze slavonského dubu, jejich charakteristickým rysem je elegance. V současnosti vinařství vede Enzo Brezza se svým bratrancem Giacomem. Vinařství disponuje 16,5 hektary vinic, z nichž některé pocházejí již z roku 1885. Ve vinicích dodržuje rodina Brezza čistě organické postupy. Ačkoliv se ve výrobě vinařství drží tradičních postupů, co se týká uzávěrů vína, nebojí se inovací. Vinařství Brezza se letos stalo prvním vinařstvím, které se rozhodlo lahvovat základní Barolo pod skleněný uzávěr a vyloučit tak možnost vzniku korkové vady.
"Vína Barolo mají velký archivační potenciál. Tradičně se uvádí, že na svůj vrchol se většinou dostanou až po deseti letech po sklizni. Pokud hledáte tip na luxusní dárek, je to trefa do černého."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.