Odrůdy Abruzzo

Vína z Abruzza

10. 3. 2025

Vína z Abruzza

Abruzzo je malebný region ve střední Itálii, vklíněný mezi pláže Jaderského moře a vrcholky Apeninského pohoří.


Ačkoliv Abruzzo nepatří mezi turisticky nejvyhledávanější regiony, v poslední době získává stále více pozornosti ze strany milovníků italských vín. Komplexní červená vína, svěží suchá bílá vína nebo příjemně ovocné rosé, to vše mají ve svých sklepech vinařství z Abruzza. Pojďme si tento podceňovaný vinařský region představit.

Abruzzo je region kontrastů. Na jedné straně návštěvníkům nabízí 130 kilometrů pláží, na straně druhé až 2900 metrů vysoké horské vrcholky. Pestrá krajina, národní parky a rezervace, krásná historická městečka a samozřejmě také kvalitní víno. To vše je pozvánkou pro cestu do této části Itálie. Dvě třetiny území tvoří hory a na zbývající třetině, která se svažuje kopcovitě k moři, se víno pěstuje až do výšky 600 metrů nad mořem. Hlavní město regionu je L'Aquila, vzdálená zhruba hodinu a půl autem od Říma.

Nejvhodnější podmínky pro pěstování révy jsou severně od Pescary, v nižších polohách kopců Teramo. Právě tady také najdete jedinou DOCG apelaci v Abruzzu, zónu Colline Teramane DOCG, která je věnovaná červeným vínům odrůdy Montepulciano. Zorientovat se v místních vínech není proti jiným částem Itálie tak složité, uvedenou DOCG zónu doplňuje osm dalších DOC vín. Nejznámější jsou DOC Montepulciano d'Abruzzo, Trebbiano d'Abruzzo a Cerasuolo d'Abruzzo.

Klima v Abruzzu kombinuje středomořské vlivy, v oblastech poblíž Jaderského moře, s typickým kontinentálním klima více ve vnitrozemí. Vysoké horské vrcholky brání region před nadměrnými srážkami ze západu, chladné vánky od moře pak zmírňují horké podmínky během letních měsíců. Stejně jako mikroklimatické zóny, jsou velmi rozmanité také půdní profily jednotlivých částí regionu. V Abruzzu je réva vysazena na 32 000 hektarech vinic, v různých zónách se střídají kamenité půdy s vápencovými, jílovými, písčitými a štěrkovými půdami. Pouze 4 % vinic jsou aktuálně vysazena v horských oblastech nad 600 metrů nad mořem, s ohledem na dopady globálního oteplování ovšem tyto zóny budou postupně získávat na významu.

Vína z pergol

Podle archeologických nálezů se pěstování révy místní obyvatelé věnovali již v době 1000 let před naším letopočtem. Řecký historik Polybius dokonce napsal, že vína z Abruzza pomohla úspěšnému tažení vojska Hannibala v jižní Itálii. Nejstarší písemná zmínka o dnes nejrozšířenější odrůdě Montepulciano d'Abruzzo pochází z roku 1792. Tato profilová odrůda pochází pravděpodobně z údolí Valle Peligna poblíž města L'Aquila.

Bez odrůdy Montepulciano si lze vína z Abruzza jen těžko představit. Aktuálně tuto modrou odrůdu, která je někdy přirovnávána k odrůdě Merlot, najdete na více než polovině vinic v Abruzzu, a co se týká kvality, tvoří hned 80 % zdejších DOC vín. Vzhledem k popularitě v některých dalších regionech pak Montepulciano patří mezi nejpěstovanější odrůdy celé Itálie.

Odrůda Montepulciano může ve skleničce reprezentovat širokou paletu stylů vín. Od levných, základních, vysoce pitelných „pizza vín“ jednoduché struktury, přes sofistikovaná vína, zajímavého charakteru, s tóny červeného ovoce, bylinek, často školená v sudech. Některá Montepulciana jsou pak doslova sběratelské raritní kousky, jako je například Montepulciano d’Abruzzo kultovního vinařství Valentini. Zajímavostí je, že relativně mnoho starších vinic na kopcovitých svazích je stále vedeno formou vysokého vedení na pergolách.

Odrůda Montepulciano se používá i pro výrobu růžových vín, lokálně známých pod označením Cerasuolo d’Abruzzo. V rámci kategorie rosé jsou tato vína relativně s vyšší kyselinou i tříslem, jsou v chuti plnější, někdy s patrnou mineralitou.

Nejčastěji pěstovanou bílou odrůdou je odrůda Trebbiano, konkrétně její lokální verze známá pod názvem Trebbiano d'Abruzzo. Ta je z celé rodiny odrůd Trebbiano mnohými považována za nejkvalitnější. Ostatně některá bílá vína od lokálních vinařství mají zajímavý archivační potenciál. V malém množství se v Abruzzu pěstuje také Trebbiano Toscano, ale nejvíce vyhledávanou bílou odrůdou je aktuálně Pecorino. Tato odrůda, kterou od úplného zmizení zachránil vinař Luigi Cataldi Madonna, se stala mezinárodním hitem, který nechybí na vinných lístcích mnoha restaurací a vinných barů. Další bílou odrůdou, o které se v Abruzzu momentálně mluví, je Passerina.

Relativní novinkou jsou mezi vinařstvími z Abruzza šumivá vína. Těm se místní vinaři věnují zhruba od 80. let minulého století, v poslední dekádě ovšem stále více. Většinou jde o vína vyrobená v lehkém ovocném stylu, tedy metodou Charmat. Pro výrobu šumivých vín se používají místní odrůdy Trebbiano d'Abruzzo, Pecorino, Passerina, Montonico nebo Montepulciano d'Abruzzo. Vína mohou být bílá nebo růžová a někdy je najdete prodávaná pod společnou regionální značkou Trabocco.

Apelace a vína Abruzza

  • DOCG Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane
  • DOC Abruzzo
  • DOC Cerasuolo d'Abruzzo
  • DOC Controguerra
  • DOC Montepulciano d'Abruzzo
  • DOC Ortona
  • DOC Terre Tollesi/Tullum
  • DOC Trebbiano d'Abruzzo
  • DOC Villamagna

Doporučujeme ochutnat

Vína La Valentina

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty