25. 6. 2019
Vinařský region Friuli – Venezia Giulia, nebo také zkráceně Friuli najdete na severu Itálie, u hranic se Slovinskem a Rakouskem. Právě tady se lahvují některá z nejzajímavějších bílých vín Itálie a na vzestupu jsou tu i vína červená.
Rozlohou vinic podobně velká oblast jako ČR nabízí širokou paletu místních odrůd, ve kterých není úplně jednoduché se zorientovat. Pojďme si představit hlavní odrůdy Tocai Friulano, Malvasia Istriana, Ribolla Gialla, Refosco dal Peduncolo Rosso a Schiopettino.
Zhruba nějakých 17 000 hektarů vinic se rozprostírá v malebně zvlněné krajině. Nejvýznamnější dvě místní DOC – Collio a Friuli Colli Orientali symbolizují pestrost zdejší produkce, když pro výrobu zdejších vín uznávají hned 17 různých odrůd. Jsou mezi nimi Friulano, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Pinot Bianco, Merlot, Chardonnay, Cabernet Franc, Ribolla Gialla, Verduzzo nebo Picolit. Díky silnému rakouskému a francouzskému vlivu na tento region se tu již před staletími rozšířily odrůdy jako Sauvignon blanc, Tramín, Pinot blanc nebo Riesling. V popředí zájmu vinařů dnes ale stojí zejména místní autochtonní odrůdy, které s tímto regionem sdílí svůj původ a prakticky jinde ve světě vína je nenajdete.
Ačkoliv byl region výrazně poznamenán oběma světovými válkami, došlo velmi rychle k jeho obnově a vždy patřil k vyhledávaným odpočinkovým oblastem. V 60. letech minulého století tu navíc Mario Schiopetto a někteří další vinaři jako Silvio Felluga spoluvytvářeli moderní historii italských vín, když nastavili nové standardy pro kvalitu bílých vín.
Zejména Mario Schiopetto je považován za jednu z nejvýznamnějších osobností italského vinařství, za otce moderních bílých vín Itálie. Ačkoliv byla jeho vína v 60. letech 20. století považována za velmi kontroverzní, nadšené ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat a brzy ho začali napodobovat vinaři napříč Itálií. Jako jeden z prvních nechal Mario Schiopetto vína kvasit v nerezových tancích čímž dosáhl jejich charakteristické svěžesti s čistým a komplexním projevem ovocných tónů. Velmi jemné lisování hroznů, fermentace za nižších teplot, žádné zrání v sudech. Ve výsledku byla vína příjemně ovocná, delikátní, bez přítomnosti oxidativních tónů a aromat dřeva. Díky citlivému přístupu tato vína vyžadují minimální siření a ochranu před oxidací.
Mezi pionýry nového přístupu patřilo i rodinné vinařství La Tunella. Dnes velmi uznávané rodinné vinařství, jehož historie začala před více než 50 lety. Spolu se svou matkou dnes vinařství vedou bratři Massimo a Marco Zorzettigové. La Tunella disponuje 70 hektary vlastních vinic, vysazených na typické kombinaci pískovce a slínu, které se zde říká „ponca“. Ze 70 % jsou vysazeny bílé odrůdy jako Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Friulano, Ribolla Gialla a Malvasia. Z červených odrůd se vinařství zaměřuje zejména na místní odrůdy Refosco del Peduncolo Rosso, Schiopettino a Pignolo. Bílá vína jsou většinou zpracovávána v nerezových tancích, pro zrání červených se používají francouzské dubové sudy. Legendární jsou jejich cuvée – bílé Biancosesto a červené L’Arcione. La Tunella reprezentuje tradiční přístup a odrůdy regionu Colli Orientali del Friuli, kvalitou vín se řadí k absolutní špičce.
Italská bílá revoluce ve Friuli neproběhla náhodou. Zdejší podmínky totiž bílým odrůdám vysloveně svědčí. Klima je tu spíše chladnější, i když předloni v létě, když jsem Friuli projížděl, to bylo vysloveně na koupání. Srážek tu mají vinaři dostatek, a to i ve vysloveně suchých ročnících, když jinde v Itálii nespadne skoro ani kapka. Réva si tu užívá mixu studeného a teplého proudění vzduchu, což přispívá k pozvolnějšímu dozrávání hroznů. Vína jsou ve výsledku příjemně aromatická a svěží. Typicky jsou bílá vína lahvována jako čistě odrůdová, ale v posledních letech se vinaři pouští i do tzv. prestižních cuvée. Vína lze nazvat jako „Furlanská Super bílá“ a většinou představují vlajkovou loď toho či onoho vinařství.
S ohledem na výše uvedené možná jednoho překvapí, že až 40 % vinic ve Friuli je určeno k produkci červených vín. Vinaři logicky rozšiřují svůj sortiment a v kvalitě červených vín udělali v posledních dvou dekádách velký posun. Hlavní odrůdou je tu Merlot, doplněný o další Bordeaux odrůdy jako Cabenret Franc nebo Cabernet Sauvignon. Z místních odrůd pak nelze pominout zejména Refosco dal Peduncolo Rosso nebo Schiopettino.
Velmi zajímavá odrůda, původně pocházející z Benátska, první zmínky o ní se tu objevují ve 12. století. Až do roku 2007 se vína této odrůdy jmenovala stejně, ale po soudní při vyvolané Maďarskem z etiket zmizelo slovíčko „Tocai“. Genetickými testy se později také zjistilo, že odrůda je totožná s odrůdou Sauvignon Vert, rozšířenou ve Francii a Chile. Tocai Friulano ale v žádném případě nechutná jako Sauvinon blanc. Není tak aromatickou odrůdou a zpravidla ani nemá tak výraznou kyselinu. Ve vínech typicky najdete tóny bílých květů, mandlí nebo zeleného jablka.
Malvasia Istriana je jednou z odrůd, které patří do velké skupiny Malvasia. Malvasie patřily mezi nejoblíbenější vína Evropy v období mezi 13. a 16. stoletím, a proto podobný název dostalo hned několik odrůd. Některé z nich jsou geneticky zcela odlišné, ale třeba Malvasia Bianca Lunga, Malvasia Istrana a Malvasia di Lipari jsou příbuzné odrůdy. Výskyt odrůdy Malvasia Istriana je ve Friuli zdokumentován až do 13. století, dnes je v regionu vysazeno zhruba 200 hektarů. Malvasia Istriana je typicky suché víno, s tóny meruněk, broskví, wisterie. Někdy může připomínat Riesling (u starších vín náznak petroleje). Kromě severní Itálie najdete odrůdu vysazenou také v Chorvatsku.
Odrůda vysazená zejména v rámci dvou místních podoblastí DOC Colli Orientali del Friuli a DOC Collio. Ve vinici jí poznáte podle velmi malých kompaktních hroznů, které váží asi jen 80 gramů. I přesto je velice produktivní a většinou se vysazuje na svazích, s kamenitým podložím, které odrůdě vyhovuje a pomáhá přirozeně redukovat její výnosy. Vína odrůdy Ribolla Gialla jsou většinou lehčí a delikátní, typicky s minerálními tóny, vůní citronu, bílého pepře nebo mandarinky. Ribolla má typicky vyšší kyselinu. Ta nejlepší vína odrůdy Ribolla Gialla jsou lahvována s označením jedné ze dvou Grand Cru: Rosazzo a Oslavia.
Podobně jako Malvasia, i Refosco je vlastně skupina odrůd. Tvoří ji Refosco dal Peduncolo Rosso, Refosco Nostrano, Refoscone a Refosco Bianco, ale pouze první dvě jsou komerčně využívány ve větší míře. Jde o velmi starou odrůdu, která je příbuzná s odrůdami jako Teroldego nebo Lagrein. Refosco je jedním z rodičů odrůdy Corvnina, která je v sousedním Benátsku základem prakticky všech červených vín. Refosco dal Peduncolo Rosso dává vína s příjemnou kyselostí i tříslovinami. Vína mají strukturu a schopnost stárnout v čase, objevují se v nich typicky tóny tmavých i červených bobulovin, koření, levandule nebo fialky.
Schiopettino je červená odrůda, za jejíž rodiště je označována vesnička Prepotto stojící nedaleko od slovinských hranic. Nejstarší záznamy o této odrůdě pochází z roku 1282, v relativně nedávné minulosti ale prakticky vymizela z vinic. Až od 70. let minulého století se navrací a z vinic vytlačuje francouzské odrůdy jako Cabernet Franc nebo Cabernet Sauvignon. Kvalitní víno odrůdy Schiopetto je krásně vyvážené a elegantní, s tóny tmavých peckovin, pepře, bylinek a lesních plodů. Vína jsou relativně hodně aromatická, mají vyšší kyselinu a uhlazené třísloviny. Jsou středně plná.