Prosecco: Nejčastější otázky ohledně oblíbeného šumivého vína

30. 9. 2024

Prosecco: Nejčastější otázky ohledně oblíbeného šumivého vína

Šumivá vína Prosecco jsou doslova fenoménem a zároveň nejpopulárnějšími bublinkami na světě. V současné situaci, kdy spotřeba vín mezi mladými lidmi spíše klesá, je Prosecco výjimkou.


Toto osvěžující italské šumivé víno se těší velké oblibě mezi mileniály díky své cenové dostupnosti, lehké a ovocné chuti a univerzálnosti. V rámci festivalů vína, degustací a ochutnávek se setkáváme s různými otázkami, které se šumivých vín Prosecco týkají. Odpovědi na nejčastější nejasnosti týkající se Prosecca najdete v dnešním článku.

Čím je Prosecco unikátní oproti vínům z Champagne a dalším šumivým vínům?

Prosecco je oblíbené s ohledem na svůj svěží lehký charakter a ovocnou chuť. U těchto vín probíhá druhotná fermentace v nerezových tancích (metoda Charmat) a ne v láhvi, jako například u vín z Champagne. Šampaňská vína tak typicky nejsou tolik ovocná na jazyku, najdete v nich tóny briošky, toustu nebo karamelu.

Prosecco má chráněný původ, vždy musí pocházet z Itálie, konkrétně z vinařské oblasti v Benátsku s přesahem do sousedního Friuli. Unikátní je také odrůdové složení Prosecca, to vždy dominantně tvoří odrůda Glera. Ta se jinde ve světě pro produkci šumivých vín nepoužívá.

Proč se pro produkci vín Prosecco používá odrůda Glera?

V minulosti se Prosecco dělalo z odrůdy, která se jmenovala Prosecco. Aby italští vinaři ochránili regionální původ vín, změnili v roce 2009 název odrůdy na Glera.

Odrůda Glera se pro produkci Prosecca hodí. Je pro ni typická osvěžující chuť s vyšší kyselinou, což z ní činí ideální základ pro lehká šumivá vína. V malé míře pak mohou odrůdu Glera ve víně doplnit odrůdy jako Chardonnay, Pinot nero a další.

Je Prosecco suché nebo sladké víno?

Prosecco může být sladké nebo suché, záleží na tom, jakou láhev zvolíte. Pokud preferujete suchá vína, hledejte láhve v kategorii Extra Brut nebo Brut.

Naopak víno „Extra Dry“ je stylem uprostřed, tedy polosuché a mezi konzumenty nejoblíbenější. Více než polovina všech vín končí právě s tímto označením a cukernatostí 12 – 17 g/l. Pokud preferujete sladší chuť u šumivých vín, vyzkoušejte Prosecco Dry.

Co znamenají zkratky DOC a DOCG na lahvích vín Prosecco?

Tyto zkratky souvisí s rozřazením italským vín v rámci apelačního systému. DOC, tedy zkratka pro vína Denominazione di Origine Controllata, označuje druhý nejvyšší apelační stupeň vín v Itálii. Tato vína mají jednoznačný původ v konkrétní oblasti, mají také jasně definovaná pravidla výroby a parametry kvality nebo zrání. Kategorie vín DOCG byla vytvořena v roce 1980 a dnes do ní spadá necelých 80 apelací. Vína s označení DOCG mají zavedeny přísné kontroly kvality, všechna vína procházejí analýzou a testováním vládou schválenými degustátory. Jde většinou o vína s největší tradicí a renomé v Itálii. V rámci Prosecca existují dvě podoblasti nejvyšší kategorie – Asolo DOCG a Conegliano-Valdobbiadene DOCG.

Je Prosecco vždy italské víno?

Ano, všechno Prosecco pochází z Itálie. Prosecco je chráněné označení původu, což znamená, že se může vyrábět pouze v určitých oblastech Itálie.

Pouze dvě oblasti v Itálii mají zákonné povolení k výrobě Prosecca: Veneto a Friuli Venezia Giulia. Tyto regiony se nacházejí v severní Itálii a jsou známé svým jedinečným terroirem, který poskytuje ideální podmínky pro pěstování hroznů Glera.

S čím lze párovat vína Prosecco?

Prosecco je v gastronomické párování univerzální víno, které lze kombinovat s různými pokrmy. Díky své lehké a ovocné chuti se skvěle hodí k mořským plodům, salátům a lehkým těstovinám.

Velmi často se Prosecco nalévá během oblíbeného brunche, protože se dobře kombinuje s vejci, pečivem a čerstvým ovocem. V létě pak Prosecco skvěle doplní lehké občerstvení během pikniku nebo kuřecí maso a ryby z grilu. Chcete-li netradiční spojení, zkuste Prosecco kombinovat s kořeněnými jídly, jako jsou thajská nebo indická kuchyně.

Do kdy je nejlepší vypít Prosecco?

Prosecco není víno, které se hodí k archivaci. Šumivé Prosecco je nejlepší vypít během jednoho až dvou roků od jeho nalahvování. Delší archivace snižuje jeho příjemný svěží charakter.

Po otevření láhve Prosecca byste víno měli vypít do jednoho nebo dvou dnů.

Proč je Prosecco tak levné oproti vínům z Champagne?

Výrobní metoda pro šumivá vína Prosecco je mnohem jednodušší a trvá výrazně kratší dobu, než u vín Champagne. Prosecco se vyrábí tankovou metodou Charmat, která může zabrat jen 30 dní od sběru až po lahvování. V případě šampaňských vín a tradiční metody druhotné fermentace v láhvi produkce trvá 18 i více měsíců.

Cenu vín Prosecco také ovlivňují hektarové výnosy, které vinař zvolí a to, z jaké podzóny vína pochází. V prestižní podoblasti Conegliano-Valdobbiadene se většina práce ve vinicích dělá ručně místo použití mechanizace a i zrání vín ve vinařství je delší. Nejdražší bývají raritní vína Conegliano-Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG.

Za jakou cenu se prodává dobré Prosecco?

Cenové rozpětí vín Prosecco je velké, nejlevnější Frizzante seženete v supermarketech kolem 100 Kč a ta nejdražší vína mohou stát desetinásobek.

Nejlevnější vína se hodí třeba do oblíbených míchaných Prosecco koktejlů. Pokud si chcete vychutnat opravdu zajímavé Prosecco, s plnější chutí a bohatým perlením, vybírejte z vín s cenovkou minimálně 200 až 300 Kč. Hlavní je ovšem renomé a kvalita konkrétního vinařství. Vinařství, které nabízí skvělou kvalitu za dostupné ceny je například Montelvini z oblasti Asolo DOCG.

Jak nejlépe chutná Prosecco?

Prosecco nejlépe chutná z užší sklenice tulipánového tvaru. Podávejte ho dobře vychlazené. Úzký profil sklenice pomáhá zachovat bublinky a v ústí se krásně koncentrují aromatické tóny svěžího Prosecca.

Související produkty