Prosecco vyrobené klasickou původní metodou Col Fondo, fermentace probíhá v láhvi a kaly následně nejsou odstřeleny. Víno je nefiltrované, je minimálně sířeno a má jen 2 gramy zbytkového cukru. Ve skleničce má víno světle slámově žlutou barvu, vůně je výraznější, s tóny chlebovinky, kvasinek, bílých peckovin a akátového květu. Chuť je svěží a suchá.
Druh vína: suché
Druh vína: šumivé víno
Oblast: Benátsko
Ideální teplota: 6 - 9 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 11 %; Kyselina: 5,3 g/l; Zbytkový cukr: 2 g/l
Vinice: Hrozny Glery určené pro toto víno se sklízejí v polovině září ze svahů kopcovitých oblastí jižně od řeky Piave.
Sklep: Toto je tradiční způsob, jak se vyrábělo Prosecco v době, kdy ještě neexistovaly nerezové tanky používané dnes. Základní víno se po první fermentaci nechá odpočívat v kontaktu s kvasinkami po dobu nejméně šesti měsíců. Pak je víno plněno do lahví, kde probíhá druhotná fermentace. U vína se neprovádí odstřelení, nedochází tedy k separaci zbytkových kvasinek. Výsledné víno je lehce zakalené a velmi suché. Nízká hladina siřičitanů v tomto víně je možná díky kontaktu s kvasinkami, které pomáhají bránit oxidaci vína.
Kdy vypít: 2023 - 2024
Doporučení v gastronomii: Aperitiv, do kombinace s malými předkrmy a tapas.
...
Vinařství Montelvini vzniklo v roce 1968, kdy se současný majitel Armando Serena rozhodl opustit fungující rodinný podnik a pokračovat v rodinné tradici výroby vín. Ta v regionu Treviso sahá až do roku 1881. Vinařství sídli v obci Venegazzù a dnes patří mezi jedno z nejdynamičtěji rozvíjejících se vinařství Itálie. V portfoliu vinařství najdete tichá vína, ale základem jsou vína šumivá, včetně prestižního DOCG Asolo Prosecco Superiore. Tato zajímavá apelace leží jižně od vyhlášené oblasti Conegliano – Valdobbiadene. Vinařství funguje na rodinném principu, Armando Serena v něm spolupracuje se svým synem Albertem, který je zodpovědný za obchod a dcerou Sarou, která se stará o marketing a komunikaci. Filozofie vinařství je úcta k člověku a k životnímu prostředí, stejně jako zaměření se na inovace. Ty se snaží aplikovat Armando Serena v souladu s tradicemi, které jeho rodina ve výrobě vína nasbírala během pěti generací.
"Sui Lieviti lze přeložit jako „ s kaly“, víno není filtrováno, nečiřeno, naopak má lehce zakalený vzhled. Takto se místní šumivá vína vyráběla až do 70. let minulého století, kdy se finálně prosadila současná populární metoda Charmat."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.