18. 7. 2022
Prosecco je nejoblíbenějším šumivým vínem světa a logicky se tak používá do řady koktejlů a osvěžujících míchaných nápojů. Asi nejznámější je v současnosti Aperol Spritz.
Existují i další zajímavé receptury, jak si netradičním způsobem vychutnat Prosecco. Přinášíme pět jednoduchých tipů na Prosecco koktejly, které si s pár ingrediencemi namícháte doma nebo na chalupě.
Základem všech následujících koktejlů je Prosecco a pokud chcete dosáhnout skvělého chuťového zážitku, použijte kvalitní Prosecco z kategorií Prosecco Treviso DOC frizzante, Prosecco Treviso DOC Extra Dry nebo Brut. V našem případě vyberte vína z vinařství Casa Bianca nebo Montelvini.
Jeden z nejjednodušších míchaných letních nápojů, který se v Itálii může podávat i k snídani. Podobně jako Aperol Spritz i koktejl Bellini vznikl v severní Itálii, respektive v Benátkách a to ve zdejším slavném Harry’s baru. Byl to jeho zakladatel Giuseppe Cipriani, který poprvé vytvořil tento lahodný koktejl z broskvového pyré a Prosecca.
Naplňte sklenici asi do 1/3 broskvovým pyré, zbytek doplňte kvalitním a dobře vychlazeným Proseccem a trochou ledu a máte hotovo. Jako alternativu k pyré můžete případně použít kvalitní džus.
Bellini s broskvemi je klasika, ale můžete dle vlastních preferencí zkusit jahodové Bellini nebo malinové Bellini. Postup na přípravu zůstává stejný.
Hugo je letní aperitiv, který pochází ze severoitalského regionu Alto Adige, ale bez problémů se s ním potkáte také v sousedním Rakousku a Švýcarsku. Jde o osvěžující koktejl s nízkým obsahem alkoholu, jehož základ tvoří Prosecco, sodovka, bezový sirup a lístků máty.
Do sklenice přidejte lístky máty, měsíček limetky a spoustu ledu. Smíchejte sirup z bezového květu a sodovou vodu a dolijte zbytek sklenice kvalitním Proseccem. Podle množství Prosecca si určíte sílu koktejlu. Pokud chcete udělat tento koktejl trochu říznější, můžete místo bezového sirupu použít bezový či jiný likér.
Sgroppino je dle všeho jedním z nejstarších koktejlů, který si po staletí Benátčané dopřávali mezi chody na svých okázalých večírcích, s cílem osvěžit patro před příchodem dalšího pokrmu. Sgroppino je velmi svěží drink, který můžete zařadit na grilovačku s přáteli, nebo si ho vychutnat jen tak v parném letním večeru.
Ujistěte se, že jsou všechny tři ingredience dobře vychlazené. Vložte je všechny do mixéru, rozmixujte a následně podávejte ve studené sklenici. Drsňáci si drink můžou nakoupnout trochou vodky.
Máte rádi klasickou letní ovocnou bouli? Pak si užijete i tento drink! Jablka, Prosecco a spousta zábavy. Ideální nápoj pro větší oslavy, setkání, pokud čekáte více hostů. S tímto koktejlem se zábava zaručeně velmi rychle rozproudí.
Nalijte jablečný mošt, vodku, citronovou šťávu a rozmarýn do punčové mísy či jiné větší nádoby a nechte 1-2 hodiny chladit. Až budete připraveni k podávání, přidejte prosecco, led a na ozdobu plátky jablka a citronu.
Slovo „sbagliato“ se dá z italštiny přeložit jako „popletený“ a omylem údajně vznikl i tento koktejl. Jde samozřejmě o variaci na slavný koktejl Negroni, jehož velkým fanouškem je i autor těchto řádků. V roce 1972 prý Mirko Stocchetto z milánského baru Basso „omylem“ do koktejlu Negroni přidal šumivé víno místo ginu a Negroni Sbagliato bylo na světě. Ano, takto prostý je vznik některých legendárních koktejlů:).
Smíchejte stejné díly všech tří ingrediencí v kulaté sklenici a podávejte s ledem.