Tipy a rady Apulie

10 zajímavostí o odrůdě Primitivo

26. 8. 2024

10 zajímavostí o odrůdě Primitivo

Milovníkům červených vín Itálie nabízí nepřebernou škálu možností výběru. Vína jako Chianti Classico, Brunello di Montalcino nebo Barolo patří mezi celosvětově uznávaná vína. Kometou poslední dekády a hvězdou jižní Itálie je odrůda Primitivo.


Tato komplexní a příjemně pitelná červená vína z Apulie jsou zajímavou alternativou k vínům z jižní Francie, Španělska nebo Nového světa. V následujícím článku najdete odpovědi na 10 základních otázek, které se vín odrůdy Primitivo týkají. Jednoduše tak porozumíte původu a charakteristickému stylu těchto vín, poradíme, jak je správně podávat a s čím je párovat.

Jak vznikl název odrůdy Primitivo?

Ne, vína z odrůdy nejsou typicky primitivní. Tato odrůda vděčí za své jméno charakteristickému velmi brzkému dozrávání. Název Primitivo je odvozen z latinského „primativus“ a staroitalského „primaticcio“ (obojí znamená „první dozrávající“ nebo „brzy dozrávající“). Všechny fáze růstu této odrůdy, od kvetení až po dozrávání hroznů, jsou rané a Primitivo je jedna z nejdříve sklízených odrůd v celé Itálii. Sklizeň Primitiva probíhá většinou v průběhu srpna.

Jaký je původ odrůdy Primitivo?

Primitivo bylo přivezeno přes Jaderské moře do jižní Itálie z Chorvatska, odkud pochází, někdy kolem roku 1700. Jde původně o chorvatskou odrůdu s názvem Crljenak kaštelanski nebo také Tribidrag. Historickým střediskem odrůdy Primitivo je v Apulii městečko Gioia del Colle. Právě zde na konci 18. století vysadil Don Francesco Filippo Indellicati první vinici věnovanou pouze Primitivu a odsud se následně začala odrůda šířit napříč regionem.

Jak chutnají vína odrůdy Primitivo?

Z italského Primitiva se vyrábějí plná červená vína, pro která je typická velmi příjemná pitelnost. Vína většinou nemají ani výrazné třísloviny ani vysokou kyselinu, naopak jsou bohatě ovocná, s tóny koření, jako je hřebíček, a někdy i tóny sladké čokolády nebo kávy.  Typickým znakem odrůdy je také vysoký alkohol, který se nejčastěji pohybuje mezi 14 a 15 %.

Hlavní charakteristiky vín odrůdy Primitivo jsou:

  • Intenzivní ovocná chuť s tóny tmavých třešní, švestky, ostružin nebo černého rybízu
  • střední nebo nižší kyselina a spíše střední třísloviny
  • plná komplexní chuť
  • vysoký obsah alkoholu
  • lehký pocit sladkosti v chuti, některá vína mají malý zbytkový cukr

Kde se dělá nejlepší Primitivo?

Až na výjimky prakticky všechna vína odrůdy Primitivo pochází z jihoitalského regionu Apulie. Vinice s Primitivem jsou vysazeny napříč regionem, dvě nejslavnější zóny pro Primitivo se jmenují Primitivo di Manduria DOC a Primitivo Gioia del Colle  DOC.

  • Gioia del Colle: Tato apelace DOC nedaleko města Bari má nejdelší historii v pěstování Primitiva. Díky vyšším nadmořským výškám 250 až 500 metrů nad mořem a vápencovým půdám jsou zdejší vína elegantní s relativně vyšší kyselinou a nižším alkoholem, v porovnání s víny z Primitivo di Manduria. V této malé apelaci pracuje jen hrstka vinařství, vína jsou tedy mnohem vzácnější než v případě dalších apelací.
  • Primitivo di Manduria: Obec Manduria je dnes považována za hlavní město Primitiva. Toto DOC produkuje plná a robustní Primitiva s relativně vyššími tříslovinami a s nádechem sladkosti v chuti. Zdejší klima je ideální pro dozrávání hroznů, vína tedy mívají minimálně 14 % alkoholu, často více.
  • Primitivo del Salento IGT: Tato oblast na poloostrově Salento pokrývá širší území než dvě zmíněná DOC. Kvalitativní škála vín je v tomto případě velmi různorodá, od základních ovocných vín, po strukturovanější vína.

Jaký je rozdíl mezi odrůdami Primitivo a Zinfandel?

Zinfandel je odrůda révy populární v USA. V roce 1967 byl na kalifornské univerzitě UC Davis učiněn objev, který pomocí genetické analýzy potvrdil, že Primitivo je geneticky totožné s odrůdou Zinfandel. Vzhledem k tomu, že obě odrůdy jsou pěstovány v odlišných podmínkách, není však charakter vín Primitivo a Zinfandel zcela stejný.

Musí být Primitivo vždy červené?

Ačkoli většina vín Primitivo je samozřejmě červených, někteří vinaři produkují z této odrůdy také růžová vína. Obvykle se na etiketě označují jako „Primitivo Rosato“. V tomto případě nechávají vinaři obvykle mošt v kontaktu se slupkami kratší dobu než u červených vín. Výsledkem je světlejší barva a menší extrakce tříslovin, což přispívá k výrobě vína s jemnějším ovocným charakterem. Vína Primitivo Rosato mohou mít různý styl, od suchých až po mírně sladká.

Jak ideálně podávat Primitivo?

Optimální sklenice pro plná červená vína, jako je Primitivo, má dostatečný objem, širší střed a úzký okraj, ve kterém se soustředí bohaté aroma vín. Červené Primitivo podávejte při teplotě kolem 16°C, víno před konzumací ideálně otevřete alespoň s půlhodinovým předstihem.

S čím v kuchyni párovat vína Primitivo?

Komplexní a chuťově bohaté Primitivo je skvělým partnerem k výraznějším pokrmům, nejen na bázi červeného masa. Vyzkoušejte ho s:

  • Grilovaným nebo pečeným masem: připravovaným na otevřeném ohni nebo pečeným v troubě, včetně hovězího, vepřového a jehněčího.
  • Dušené maso: pokrmy jako je hovězí Bourguignon nebo Kohout na víně.
  • Pokrmy na bázi rajčat: italská jídla, jako je pizza a těstoviny s rajčatovou omáčkou.
  • Dušená zelenina
  • Tvrdé sýry
  • Talíře s uzeninami, například uzená šunka nebo salám.

Dají se vína Primitivo archivovat?

Červená vína odrůdy Primitivo se hodí většinou na vypití jako mladá do tří či čtyř let od nalahvování. Některá špičková vína nebo vína kategorie Riserva můžete archivovat do 10 let. Na velmi dlouhou archivaci Primitivo většinou není.

Jaká další vína ochutnat, když mám rád Primitivo?

Pokud máte rádi Primitivo a chcete ochutnat podobná červená vína, máme pro Vás několik tipů. V první řadě jsou to americká vína odrůdy Zinfandel. V Itálii můžete zkusit další apulijskou odrůdu Negro Amaro nebo Montepulciano. Podobnou chuť jako Primitivo mohou mít některá vína odrůdy Syrah, španělské Tempranillo nebo argentinský Malbec.

Související produkty