26. 8. 2024
Milovníkům červených vín Itálie nabízí nepřebernou škálu možností výběru. Vína jako Chianti Classico, Brunello di Montalcino nebo Barolo patří mezi celosvětově uznávaná vína. Kometou poslední dekády a hvězdou jižní Itálie je odrůda Primitivo.
Tato komplexní a příjemně pitelná červená vína z Apulie jsou zajímavou alternativou k vínům z jižní Francie, Španělska nebo Nového světa. V následujícím článku najdete odpovědi na 10 základních otázek, které se vín odrůdy Primitivo týkají. Jednoduše tak porozumíte původu a charakteristickému stylu těchto vín, poradíme, jak je správně podávat a s čím je párovat.
Ne, vína z odrůdy nejsou typicky primitivní. Tato odrůda vděčí za své jméno charakteristickému velmi brzkému dozrávání. Název Primitivo je odvozen z latinského „primativus“ a staroitalského „primaticcio“ (obojí znamená „první dozrávající“ nebo „brzy dozrávající“). Všechny fáze růstu této odrůdy, od kvetení až po dozrávání hroznů, jsou rané a Primitivo je jedna z nejdříve sklízených odrůd v celé Itálii. Sklizeň Primitiva probíhá většinou v průběhu srpna.
Primitivo bylo přivezeno přes Jaderské moře do jižní Itálie z Chorvatska, odkud pochází, někdy kolem roku 1700. Jde původně o chorvatskou odrůdu s názvem Crljenak kaštelanski nebo také Tribidrag. Historickým střediskem odrůdy Primitivo je v Apulii městečko Gioia del Colle. Právě zde na konci 18. století vysadil Don Francesco Filippo Indellicati první vinici věnovanou pouze Primitivu a odsud se následně začala odrůda šířit napříč regionem.
Z italského Primitiva se vyrábějí plná červená vína, pro která je typická velmi příjemná pitelnost. Vína většinou nemají ani výrazné třísloviny ani vysokou kyselinu, naopak jsou bohatě ovocná, s tóny koření, jako je hřebíček, a někdy i tóny sladké čokolády nebo kávy. Typickým znakem odrůdy je také vysoký alkohol, který se nejčastěji pohybuje mezi 14 a 15 %.
Hlavní charakteristiky vín odrůdy Primitivo jsou:
Až na výjimky prakticky všechna vína odrůdy Primitivo pochází z jihoitalského regionu Apulie. Vinice s Primitivem jsou vysazeny napříč regionem, dvě nejslavnější zóny pro Primitivo se jmenují Primitivo di Manduria DOC a Primitivo Gioia del Colle DOC.
Zinfandel je odrůda révy populární v USA. V roce 1967 byl na kalifornské univerzitě UC Davis učiněn objev, který pomocí genetické analýzy potvrdil, že Primitivo je geneticky totožné s odrůdou Zinfandel. Vzhledem k tomu, že obě odrůdy jsou pěstovány v odlišných podmínkách, není však charakter vín Primitivo a Zinfandel zcela stejný.
Ačkoli většina vín Primitivo je samozřejmě červených, někteří vinaři produkují z této odrůdy také růžová vína. Obvykle se na etiketě označují jako „Primitivo Rosato“. V tomto případě nechávají vinaři obvykle mošt v kontaktu se slupkami kratší dobu než u červených vín. Výsledkem je světlejší barva a menší extrakce tříslovin, což přispívá k výrobě vína s jemnějším ovocným charakterem. Vína Primitivo Rosato mohou mít různý styl, od suchých až po mírně sladká.
Optimální sklenice pro plná červená vína, jako je Primitivo, má dostatečný objem, širší střed a úzký okraj, ve kterém se soustředí bohaté aroma vín. Červené Primitivo podávejte při teplotě kolem 16°C, víno před konzumací ideálně otevřete alespoň s půlhodinovým předstihem.
Komplexní a chuťově bohaté Primitivo je skvělým partnerem k výraznějším pokrmům, nejen na bázi červeného masa. Vyzkoušejte ho s:
Červená vína odrůdy Primitivo se hodí většinou na vypití jako mladá do tří či čtyř let od nalahvování. Některá špičková vína nebo vína kategorie Riserva můžete archivovat do 10 let. Na velmi dlouhou archivaci Primitivo většinou není.
Pokud máte rádi Primitivo a chcete ochutnat podobná červená vína, máme pro Vás několik tipů. V první řadě jsou to americká vína odrůdy Zinfandel. V Itálii můžete zkusit další apulijskou odrůdu Negro Amaro nebo Montepulciano. Podobnou chuť jako Primitivo mohou mít některá vína odrůdy Syrah, španělské Tempranillo nebo argentinský Malbec.