Rosso z jedné z nejlepších vinic Montalcina s názvem Montosoli. Ukázkové Sangiovese kombinující v sobě robustnost a eleganci. Víno má výraznější rubínovou barvu, ve vůni nabízí tóny třešní, švestek, fialky nebo lesního podrostu. Chuť je plnější, podmanivá, víno se doslova rozplývá na jazyku. Najdete v ní tóny červených peckovin, lékořice, tabáku, rozmarýnu nebo bílého pepře. Třísloviny jsou krásně integrované. Esence tradičního stylu, okouzlující víno s dlouhým závěrem.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Vinice: Réva roste na šesti malých pozemcích, které se nacházejí na slavné Cru Montosoli. Sousedí vedle sebe, takže tvoří jeden blok o celkové rozloze 5 hektarů. Vinařství Baricci je jediným výrobcem, který má všechnu révu vysazenu výhradně na této vyhlášené vinici a jako jediné z ní lahvuje i víno Rosso di Montalcino. Orientace vinice na jih a jihovýchod poskytuje révě dokonalé vystavení slunečnímu záření po celý den a umožňuje optimální zrání hroznů. Díky vyšší nadmořské výšce tu teploty ve dne a v noci dosahují vyšších rozdílů než v jiných částech Montalcina. Hrozny jsou sklízeny ručně a prochází pečlivou selekcí, v rámci které jsou vyloučeny nezdravé či nedozrálé hrozny.
Sklep: Jakmile se hrozny dostanou do vinařství, směřují do nerezových tanků, kde za kontrolované teploty probíhá spontánní fermentace. Kompletní kvašení obvykle trvá méně než 20 dní. Následně vína zrají tradičním způsobem, tedy ve velkých sudech o objemu 20 až 40 hektolitrů. Brunello di Montalcino zde odpočívá asi 36 měsíců, Rosso di Montalcino necelý rok. Celková produkce vinařství činí kolem 30 000 lahví ročně, asi 12 000 lahví Brunella a 18 000 Rossa.
Kdy vypít: 2022 - 2026
Doporučení v gastronomii: Tortellini plněné masem a různé druhy pasty al ragú.
Přečtěte si na našem blogu: Rosso di Montalcino: stále sebevědomější červená vína z Toskánska
Vinařství Baricci, založené v roce 1957, patří mezi špičkové rodinné producenty, kteří v několika posledních dekádách výrazně přispěli ke zvýšení prestiže vín Brunello di Montalcino. Ostatně Nello Baricci byl jedním ze 26 zakládajících členů konzorcia vinařství Brunello di Montalcino. Dnes vinařství vede jeho syn Nello Pietro Buffi a vnuci Francesco a Federico. Společně organicky obhospodařují pět hektarů vinic, které jsou vysazeny v rámci kopce Montosoli. Ten je považován za jednu z nejlepších Cru v okolí Montalcina, historie pěstování vína je tu zmapována 500 let do minulosti. Místní podmínky dávají vzniknout autentickým vínům, která v sobě kombinují komplexnost a svůdnou eleganci. Portfolio vín Baricci tvoří Brunello di Montalcino a Rosso di Montalcino. Pro zrání vín se používají pouze velké 20 a 40 Hl sudy ze slavonského dubu. Produkce kolem 30 000 lahví je každoročně beznadějně vyprodána. V rámci exkluzivního zastoupení v České republice máme alokován omezený počet vín.
"Rosso di Montalcino je díky zodpovědné práci vinařů zajímavou a přístupnější alternativou ke slavnému Brunellu. Pokud rádi vyhledáváte vína se skvělým poměrem ceny a kvality, nemělo by Rosso di Montalcino uniknout vaší pozornosti."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.