Tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi dělané růžové šumivé víno z Etny. Ve skleničce s velmi světlou růžovou barvou a bohatým perlením. V energické vůni ucítíte tóny lesních jahod, malin nebo květů akátu. V ústech příjemně svěží, s pikantní kyselinou a svěžím ovocným charakterem. Delší, jemně minerální závěr. Skvěle poslouží jako aperitiv, báječně doprovodí mořské plody, rybí tatarák a další pokrmy oblíbené středomořské kuchyně.
Druh vína: suché
Druh vína: šumivé víno
Oblast: Sicílie
Ideální teplota: 6 - 9 °C
Vinice: Vinice jsou vysazeny 750 metrů nad mořem, severně od vulkánu Etny. Průměrný věk keřů odrůdy Nerello Mascalese je v tomto případě 30 let. Ruční sklizeň hroznů.
Vinifikace: jemné odkalení, macerace v lisu po dobu asi čtyř hodin a lisování; macerace za studena 24 hodin. Kvašení 25 % v malých sudech z francouzského dubu, přičemž víno zůstává dalších šest měsíců na kvasničných kalech během jablečno-mléčného kvašení; zbývající část fermentuje v nerezových tancích při kontrolované teplotě 17 °C.
Kdy vypít: 2024 - 2026
Doporučení v gastronomii: Pokrmy z ryb, mořské plody.
Vína z oblasti Etny byla velkou neznámou ještě před 25 lety. To se však začátkem 90. let minulého století začalo měnit. Tento tzv. „ostrov na ostrově“ , jakým je vinařská zóna Etna DOC, má zcela jiné půdní a klimatické podmínky než ostatní oblasti Sicílie. V roce 1990 se poblíž Castiglione di Sicilia usadili bratři Guglielmo a Enzo Cambria, aby pokračovali v tradici, kterou zde započal jejich otec Francesco již v 60. letech. Jejich hospodaření a produkci vína na území, které je soustavně pod vlivem nebezpečí mnohdy jen pokojně dýmající avšak často hrozivě dštící sopky Etny, nazvali bratři Cambria vulkan-enologií, neboť proti toku horké lávy, která se často zastaví jen pár metrů od vinic, neexistuje žádná obrana. Na severním úpatí Etny v nadmořské výšce 700 metrů vysadili mezinárodní kultivary Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc, které poté následovaly lokální odrůdy Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio pro výrobu jedinečných červených vín, zatímco pro bílá vína typického minerálního charakteru se pěstuje Inzolia a Carricante. Veškeré vinohradnické práce zde provádí tým 25 žen v čele s matriarchou rodiny Cambria, kterou je Guglielmova vdova - mamma Cambria s její dcerou Mariangelou. Nesmíme však opominout ani bratry Mariangely - Emanuela a Francesca, přičemž posledně jmenovaný je hlavním enologem vinařství, a strýce Enza.
Nerello Mascalese je tradiční odrůdou Sicílie a je považováno za jednu z nejstarších odrůd na ostrově. Její pěstování je omezeno hlavně na svahy sopky Etna, kde se nacházejí unikátní půdy a klimatické podmínky. Nerello Mascalese produkuje vína s jemnou a elegantní strukturou, někdy připomínající vína odrůdy Pinot noir. Vína mají často světle až středně tmavou barvu s jemnými tříslovinami a dobrou kyselinkou. Chuť je často ovlivněna terroirem Etny, přičemž se mohou objevit tóny černého ovoce, suchých bylin a typická mineralita, pocházející ze zdejších vulkanických půd. Nerello Mascalese je hlavní odrůdou pro vína Etna Rosso, v blendu ji někdy doplňuje odrůda Nerello Capuccio.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.