24. 2. 2025
V průběhu ledna obletěla svět smutná zpráva o úmrtí Oliviera Toscaniho. Tento slavný italský fotograf se stal mimo jiné revolučním tvůrcem ve světě reklamy.
V době, kdy působil jako umělecký ředitel oděvní značky Benetton, zobrazoval ve svých provokativních reklamách kontroverzní témata, kněze a jeptišku ve vášnivém objetí, aktivistu proti AIDS na smrtelné posteli, rasové předsudky nebo téma trestů smrti. V Toskánku pak Oliviero Toscani vybudoval farmu, ze které se postupně stalo úspěšné vinařství známé po celé Itálii. Stejně jako fotografie, i vína Toscani vybočují z řady.
Oliviero Toscani pocházel z Milána a jeho vinařský příběh začal v roce 1968, kdy se rozhodl koupit pozemky v Casale Marittimo a založil farmu s výhledem na mořské pobřeží, jen co by kamenem dohodil od slavné vinařské oblasti Bolgheri. Ta je známá především dlouhověkými červenými víny jejichž základem jsou francouzské odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot nebo Syrah. Některé z nich tedy dle očekávání najdete i na pozemcích Oliviera Toscaniho.
Než se slavný fotograf pustil do pěstování révy, stal se nejprve vášnivým chovatelem koní, pořídil si holuby a vysadil 4 000 olivovníků. Zájem o výrobu vín přišel na řadu až v 90. letech. V té době v nedalekém Bolgheri zakládá své vinařství Ca' Marcanda slavný piemontský vinař Angelo Gaja. Netrvalo dlouho a s Olivierem Toscanim se stali přátelé.
Při jedné z návštěv u Oliviera Toscaniho pak Angela Gaju zaujal pozemek v horní části farmy, který byl tehdy osázen ovocnými stromy. Chtěl od fotografa pozemek odkoupit a vysadit na něm révu. Oliviero usoudil, že to musí být mimořádná poloha a s pomocí svého přítele a konzultací s dalšími enology nakonec révu na farmě vysadil sám.
Ideální podmínky pro červená vína
Vína z Bolgheri jsou někdy označována také jako „Supertoskánská“. Jde o červená cuvée či jedno odrůdová vína podobná elegancí a stylem vínům z Bordeaux. Pár let poté, co Oliviero výsadil v roce 2001 první vinice, vyrobil také první ročník svého Supertoskánského vína s názvem „OT“. Nakombinoval v něm odrůdy Syrah, Cabernet Franc a Petit Verdot.
Nadšené ohlasy některých kritiků na sebe nenechaly čekat a plocha vinic vinařství Toscani se postupně rozrostla až na 14 hektarů. Réva roste na pozemcích připomínající přírodní amfiteátr. Jsme sice ve střední Itálii, extrémně teplé letní klima tu ovšem zmírňuje studený vítr, který vane od nedalekého mořského pobřeží. Nadmořská výška vinic je 350 metrů, prší tu zejména v zimních měsících, roční úhrn srážek je kolem 400 milimetrů.
Hlavní pěstovanou odrůdou je v případě vinařství Toscani původem francouzský Syrah. Menší zastoupení pak ve vinicích mají odrůdy Cabernet Franc nebo Petit Verdot. Péče o révu probíhá bez pomoci chemických přípravků, v duchu BIO produkce. Od roku 2014 se o vinice a celé vinařství stará syn Oliviera Toscaniho – Rocco.
Čistá vína bez kompromisů
„Měl jsem jasnou představu o tom, jak chci hospodařit s ohledem na etiku a ekologii,“ řekl v jednom rozhovoru Rocco Toscani. Kromě změny postupů v péči o révu a vinice pak tento charismatický vinař upravil filozofii také ve sklepě.
Vína, která produkoval jeho otec považoval za příliš „těžká“. Rozhodl se tak zachovat jejich komplexnost, ale posunout styl směrem k více svěžím červeným vínům. Všechna vína Toscani nyní vznikají prostřednictvím spontánní fermentace s původními kvasinkami, Rocco nepoužívá žádná aditiva a v charakteru vín snížil vliv zrání v dubových sudech. Toscani dnes patří mezi italské hvězdy tzv. naturálních vín, tedy vín bez filtrace, čiření nebo přidané síry.
Mezigenerační spory, známé z mnoha rodinných vinařství, se nevyhnuly ani rodině Toscani. Rocco se po pečlivém zvážení rozhodl zbavit odrůdy Petit Verdot. Což jeho otec těžce nesl. Do vinic naopak vysadil odrůdu Syrah, která je tak z pohledu vinařství dnes nejdůležitější surovinou.
Další inovativní novinkou z pera Rocco Toscaniho byla v roce 2015 společná fermentace Syrahu s malým podílem bílé odrůdy Greco. Podobný postup je znám například u vinařů na severní Rhoně. Výsledná červená vína mají více svěží kyselinu. Do sortimentu vinařství postupně přibylo také oranžové víno nebo růžové víno Lolí, tedy bublinky ve stylu oblíbeného pét-natu.
Se svými víny Rocco slaví úspěchy nejen v Itálii, ale i v zahraničí. Produkci vinařství postupně oproti svému otci navýšil pětinásobně, na aktuálních 50 000 lahví. Vinařství má v nabídce sedm různých vín, včetně vína Lumeo, které kvasí a zraje v amfoře, nebo vína Vieni Via Con Me, což je 100% Cabernet franc. Na vrcholu pak stejně jako v dobách začátku vinařství stojí víno O.T. Toscana Rosso, kombinace Syrahu (65 %) a Cabernetu franc (35 %), který zraje dlouhé čtyři roky, než je uveden na trh.
Originálně vinařství Toscani přistupuje k tvorbě etiket svých vín, které jsou jednoduché, osobité a dobře zapamatovatelné. Vinařství šetří životní prostředí mimo jiné používáním ekologických uzávěrů z recyklovaných materiálů nebo absencí kapslí na hrdle vín. Hlavním důvodem, proč ochutnat vína Toscani, je ovšem zajímavý obsah, který najdete v každé sedmičce tohoto vinařství.