Na jih od jezera Iseo totiž vznikají nejvyhledávanější šumivá vína Itálie – Franciacorta. K jezeru jsme se vydali a navštívili naše oblíbené vinařství Mirabella.
Vinařství Mirabella vzniklo v roce 1979. Založil ho Teresio Schiavi, který postupně vedení předal svým dvěma synům (rovněž enologům) a dnes má na starost už „jen“ to nejdůležitější, tedy péči o vinice. Teresio Schiavi je velká osobnost celého regionu Franciacorta, po studiích pracoval na univerzitě v Champagne, kde se snažil maximálně proniknout do tajů výroby nejslavnějších šumivých vín světa. Po návratu do Itálie pak založil vlastní vinařství. Vinařství Mirabella najdete na kraji obce Saiano, při příjezdu ze severu od jezera ho nemůžete minout. Relativně nová vinařská budova kromě výrobních prostor, archivního sklepení disponuje také degustační místností a prodejnou, kde se lze prakticky kdykoliv zastavit na skleničku bublin.
Pinot Bianco a minimum síry
Vína z vinařství Mirabella pochází z vlastních 45 hektarů vinic a zhruba stejné viniční plochy v dlouholetém pronájmu. Mirabella funguje maximálně ohleduplně vůči životnímu prostředí. Vinice jsou vedeny čistě organicky a bez použití mědi, navíc od roku 2012 pochází veškerá energie používaná ve vinařství z obnovitelných zdrojů. Průměrné stáří vinic se pohybuje mezi 25 až 30 lety.
Poznávacím znakem vinařství Mirabella je výraznější zastoupení odrůdy Pinot bianco. Odrůda je vysazena hned na 12 hektarech a do budoucna ve vinařství na tomto nemíní nic měnit. V portfoliu vinařství najdete dokonce i šumivé víno čistě z odrůdy Pinot bianco a poptávka prý daleka převyšuje nabídku. Víno se prakticky prodává na alokace. Pokud si říkáte, kde a proč se tu Pinot Bianco vzalo, tak vězte, že tato odrůda byla první bílou, která se ve Franciacortě ve velkém začala vysazovat. Postupem času se ale většina vinařů přiklonila k Chardonnay.
Vinařství Mirabella také dlouhodobě snižuje množství oxidu siřičitého (SO2) ve svých vínech. Zatímco běžně je v italských šumivých vínech kolem 90 mg/l, ve vínech od Mirabelly je to jen zhruba 35 až 40 mg/l. V případě vína Franciacorta Elite DOCG Extra Brut je úroveň SO2 pouhých 6 mg/l, tedy přirozená úroveň, která vzniká při kvašení vína. Jde o vůbec první Franciacortu nalahvovanou zcela bez přidané síry. Vzniku vína Franciacorta Elite DOCG Extra Brut předcházela spolupráce s několika univerzitami a deset let výzkumu a testování.
A proč si tohoto vína ve vinařství tolik cení? „Jsme přesvědčeni o tom, že nízká úroveň siřičitanů je nutností, pokud chce vinař maximálně vyjádřit terroir a kvalitu svých hroznů. Čím méně siřičitanů a cukru přidáme, tím čistší a přirozenější produkt ve finále získáme.“
Vína z betonu
Co návštěvníka výrobních prostor vinařství upoutá na první pohled, jsou velké bílé betonové nádrže. Ve vinařství je používají pro primární kvašení vín, jak s ohledem na tradice, tak opět na udržitelnost. Během kvašení vín beton udržuje přirozeně nízkou teplotu bez potřeby dodatečného externího chladicího zařízení a energie. Opět osobitý přístup, který vinařství Mirabella odlišuje od konkurence.
Ročně sklepení vinařství opustí kolem 350 000 lahví šumivého vína. Polovinu produkce tvoří klasický Brut, v podání vinařství Mirabella kombinace odrůd Chardonnay a Pinot Bianco. Druhým nejvýznamnějším vínem v sortimentu je Rosé, tvořené směsí odrůd Pinot Nero (45%), Chardonnay (45%) a Pinot Bianco. Důležitou součástí nabídky vín Mirabella je také Satén. Víno, které je považováno za jakousi vstupní bránu do produkce vín Franciacorta. Má nižší úroveň perlení, je příjemně svěží a dle pravidel smí být pouze z bílých hroznů. Skvělé letní pití, pokud hledáte něco rafinovanějšího než běžné Prosecco.
Na kvalitativním vrcholu vín Franciacorta stojí ročníková vína. U ročníkových vín Mirabella vždy dostáváte 100% víno z daného roku. Apelace sice povoluje až 15% příměs vína jiného roku, ale to není případ vinařství Mirabella. Snahou je maximální vyjádření konkrétního ročníku.
Pokud ve vinařství Mirabella sestoupíte do sklepních prostor, máte pocit, že jste v ráji. V případě, že by propukl nový světový válečný konflikt, člověk by ho rád strávil ukryt na místě jako je toto. Pravidla pro výrobu vín Franciacorta požadují delší minimální ležení vín, proto v několika podzemních místnostech vinařství odpočívá 1,1 milionu lahví s šumivým obsahem! Naskládaných na sebe jedna na druhou do vysokých věží.
Franciacorta na vrcholu
Moderní historie vín Franciacorta začala zhruba v polovině 20. století, kdy se místní vinaři začali ve větší míře věnovat produkci špičkových šumivých vín, za použití tzv. tradiční metody, tedy sekundárního kvašení v láhvi. V roce 1967 získala vína Franciacorta oficiální apelační označení DOC (nejprestižnější označení DOCG pak v roce 1995). Následovaly dekády, kdy se postupně zvyšovala kvalita místních vín, začalo přibývat výrobců a rostl objem produkce. Dnes je v regionu vysazeno více než 2900 hektarů vinic, na kterých z 80 % najdete Chardonnay. Zhruba 15 % obsadil Pinot noir a jen malá část zbývá na Pinot Bianco.
-
470 s DPHNádherné a energické víno tvořené směsí odrůd Chardonnay (70 %) a Pinot bianco (30 %). Víno zraje minimálně 24 měsíců na kvasnicích. Ve vůni se objevují jemné kvasnicové tóny, žlutého jablíčka, tropic...
-
690 s DPHKrásně vyzrálé noblesní víno tvořené odrůdami Chardonnay (70 %), Pinot Nero (20 %) a Pinot Bianco (10 %). Víno leží 55 měsíců na kvasnicích a následně ještě půl roku po degorzáži. Barva vína je sytě z...
-
990 s DPH100% Chardonnay, víno z hroznů z nejstarší vinice vinařství Mirabella vysazené v roce 1981. Vůbec první Franciacorta a šumivé víno vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v Itálii, které vzniklo ...
Franciacorta je aktuálně nejprestižnější šumivou značkou Itálie a Italové tato vína doslova milují. Přesvědčit se o tom lze třeba na veletrhu Vinitaly, kde výstavní prostor s producenty vín Franciacorta vždy připomíná spíš rockový koncert než prostor pro obchodní jednání. Většinu z roční produkce 18 milionů lahví Franciacorty si vypijí Italové sami a jen menší část míří na zahraniční trhy. Pokud jste dostali chuť na krásné a noblesní bubliny, vyberte si ze sortimentu vinařství Mirabella.
Jaké kategorie vín Franciacorta se rozlišují?
- Franciacorta
Neročníkové víno tvořené odrůdami Chardonnay a Pinot Noir, s maximální příměsí 50 % odrůdy Pinot Blanc. Druhotné kvašení musí probíhat v láhvi, s minimání dobou zrání 18 měsíců na kvasnicích. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec nebo Dry, Demi-Sec.
- Franciacorta Satèn
Víno z bílých odrůd, tedy 100% Chardonnay, případně doplněné o menší podíl odrůdy Pinot Blanc. Jak název napovídá, pro víno je charakteristická elegance a jemnější perlení, které dosahuje tlaku méně než pět atmosfér. Satén se lahvuje pouze jako Brut.
- Franciacorta Rosé
Směs odrůd Pinot Noir (minimum 25 %), Chardonnay a případně i Pinot Blanc (maximálně 50 %). Víno může být i 100% Pinot noir. Teto odrůda dává růžovému vínu typickou aromatiku, barvu a také tělo. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec nebo Dry, Demi-Sec.
- Franciacorta Millesimato
V tomto případě jde o ročníkové víno, tedy minimálně z 85 % toto víno musí pocházet z roku uvedeného na láhvi. Víno se produkuje pouze v ročnících mimořádné kvality. Pro vína je typické delší zrání na kvasničních kalech, vína mohou být uvedena do prodeje nejdříve 37 měsíců od sklizně. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry.
- Franciacorta Riserva
Víno z excelentního ročníku. Víno je určeno k delšímu vyzrávání na kvasničních kalech, konkrétně může být uvedeno do prodeje po 67 měsících zrání. Víno má díky tomu velmi komplexní a vyvinutý chuťový profil. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry. V případě vína Satèn Riserva je povolena pouze kategorie Brut.