19. 6. 2023
Jeden z nejmenších vinařských regionů Itálie patří zároveň mezi nejmalebnější. Desetitisíce turistů sem láká zejména oblast Cinque Terre, s typickými barevnými městečky rozesetými na příkrých skalních útesech a romantickými plážemi kolem.
K letní dovolené v Ligurii samozřejmě patří také skvělá italská gastronomie a místní svěží bílá vína. Nejznámější místní odrůdou je Vermentino, ale milovníkovi vín toho Ligurie nabízí mnohem více.
Nejstarší zmínky o výrobě vína v Ligurii sahají do prvního století před naším letopočtem. Ze středověku je pak v písemných pramenech jasně doloženo pěstování révy v západní části Ligurie, tedy v oblasti Riviera di Ponente. Liguire však nikdy nebyla velkým vinařských regionem, což je důsledek zdejších pro pěstování náročných podmínek. Vinice jsou často vysazeny na příkrých a těžko dostupných svazích, což klade velké nároky na manuální práci. Z tohoto důvodu byly některé vinice v průběhu 20. století vyklučeny a určeny pro pěstování květin.
Z 20 vinařských regionů Itálie je Ligurie jedním z nejmenších, co se týká rozlohy vinohradů. Aktuálně místní vinaři obhospodařují zhruba 5000 hektarů vinic. To je hlavní důvod, proč vína z Ligurie nejsou mimo samotný region příliš známá. Většina z nich se totiž vypije přímo zde. Hned 60 % vinic je řazeno mezi horské, zbytek je vysazen na menších kopcích. Réva v Ligurii roste na různých typech půd v závislosti na konkrétní oblasti. V oblasti Cinque Terre, nejblíže mořskému pobřeží, se pěstuje réva na terasovitých vinicích. Na zdejších strmých svazích je půda často kamenitá. Více ve vnitrozemí jsou půdy spíše písčité, vápenité nebo jílovité.
Klima je v Ligurii středomořské. Teploty tu během roku nedosahují extrémů, i když v letních měsících jsou relativně vysoké. Vinice jsou často umístěny na svazích nebo terasách, které zajišťují optimální expozici vůči slunci. Větry vanoucí od moře přinášejí v létě potřebné ochlazení a také srážky v průběhu roku.
V Ligurii se tradičně vyrábí převážně bílá vína, a to zejména z odrůdy Vermentino. Do Ligurie se tato odrůda dostala pravděpodobně ze Sardinie. Nejlépe se Vermentinu daří na slunných polohách a neúrodných půdách a vyhovují mu i polohy poblíž moře. Vermentino je typicky svěží, suché víno, středně aromatické. V drtivé většině se lahvuje po krátkém zrání v nerezových tancích, zrání v sudech mu příliš nesvědčí. Pokud chce vinař podpořit komplexnost a texturu vína v chuti nechá víno delší dobu ležet v kontaktu s kvasinkami (bâttonage). V některých případech může Vermentino připomínat Sauvignon blanc, svými tóny bílé broskve, zeleného jablka, grepu nebo citrusů. Škála aromat může být opravdu pestrá, až po akátový květ, rozmarýn nebo tymián. Ve vínech nechybí příjemná kyselina a typická minerální slanost v dochuti.
Mezi další bílé odrůdy pěstované v Ligurii patří Albarola, Trebbiano Toscano nebo Bosco. Bílá vína z Ligurie mají obvykle svěží charakter, v chuti jsou vybavena ovocnými a minerálními tóny.
V posledních letech se mezi vinaři v Ligurii zvyšuje zájem také o pěstování modrých odrůd. Nejrozšířenější modrou odrůdou je Rossese di Dolceacqua, která se používá k výrobě světlejších a aromaticky výraznějších červených vín. Typicky mají tato červená vína jemné třísloviny a v chuti lze nalézt tóny červeného ovoce, jako jsou maliny a třešně, až po bylinné a kořeněné nuance. Druhou modrou odrůdou Ligurie je Ormeasco, což je lokální biotyp známé piemontské odrůdy Dolcetto.
Rodinné vinařství, které je díky vínu Vermentino Etichetta Nera známé po celé Itálii. Toto víno totiž bývá pravidelně řazeno mezi nejlepší bílá vína země. Vinařství je pojmenováno po starověkém "Portus Lunae", tedy jednom z nejdůležitějších přístavů severní části starověké Římské říše. Současně jde o připomenutí více než tisícileté tradice výroby vín v této oblasti. Cantine LVNAE založil v roce 1966 Paolo Bosoni, který se rozhodl v rámci rodinných zemědělských aktivit věnovat čistě vínu. Postupně vytvořil nejúspěšnější vinařství Ligurie, jehož produkce dnes dosahuje 500 000 lahví ročně. Základem nabídky jsou bílá vína odrůdy Vermentino, v podobě tzv. „šedé“ a „černé“ etikety. Kromě Vermentina pak vinařství pěstuje odrůdy Albarola, Malvasia nebo Sangiovese. Celkem vinařství disponuje 45 hektary vlastních vinic vysazených v rámci municipalit Ortonovo a Castelnuovo Magra. Péče o vinice probíhá v organickém režimu, hrozny se sklízejí ručně. Vína Cantine Lunae jsou exportována do několika desítek zemí, díky společnosti VinoDoc je můžete ochutnat také v České republice.
Nikoho asi nepřekvapí, že přímořská Ligurie logicky nabízí řadu pokrmů na bázi mořských plodů. Klasickým předkrmem jsou tu na různé způsoby připravené ančovičky, jako hlavní chod nemůže chybět grilovaná ryba. Klasickou ligurskou specialitou je jednoduché, nicméně osvědčené a věhlasné pesto – pesto alla genovese, tedy janovské pesto. Připravuje se z rozdrcené bazalky, piniových oříšků, česneku, parmazánu a olivového oleje. Od místních se samozřejmě dozvíte, že janovské pesto je ze všech nejlepší.
Autor: Mikuláš Duda