Tento název totiž označuje relativně velkou skupinu odrůd s podobným názvem z různých částí Itálie, v některých případech zcela nepříbuzných. Nejznámější jsou Trebbiano Toscano, Trebbiano Abruzzese, Trebbiano Spoletino, Trebbiano di Soave nebo Trebbiano Romagnolo.
Původ samotného názvu Trebbiano je nejasný. Některé zmínky o vínech podobného jména pochází z Kampánie, jiné z Toskánska nebo Umbrie. Jiní poukazují na řeku Trebbia v regionu Emilia-Romagna sousedícím s Toskánskem.
Z výsledků genetických analýz každopádně vyplynulo, že v početné skupině odrůd jsou příbuzné pouze odrůdy Trebbiano Abruzzese a Trebbiano Spoletino. Jak je tedy možné, že tolik odrůd nese podobný název? Důvod je prozaický. Ve 13. a 14. století byla vína Trebbiano luxusní a velmi vyhledávané zboží, a tak se tímto úspěchem inspirovali vinaři napříč regiony a začali i svá vína označovat tímto názvem. Branding jako prodejní nástroj prostě funguje po staletí. Dovětek v názvu jednotlivých odrůd tak velmi často odkazuje na region, kde je ta či ona odrůda nejvíce zastoupena.
Přece jenom mají ale odrůdy sdružené do skupiny Trebbiano něco společné. Všechny jsou bílé a logicky tedy i vína z nich. I když ne vždy tomu tak bylo. Třeba odrůda Trebbiano Toscano se velmi dlouho přidávala do slavných toskánských vín Chianti s cílem zvýšit ovocnost a svěžest těchto vín. V rámci vín Chianti Classico je toto od roku 2014 zakázáno a vína dnes mohou tvořit pouze hrozny modrých odrůd s minimálním podílem 80 % odrůdy Sangiovese. Typické znaky pro odrůdy Trebbiano jsou také obecně dlouhé hrozny, vysoké výnosy a dobrá přizpůsobivost lokálním podmínkám ve vinici.
Nejznámější odrůdy nesoucí Trebbiano ve svém jméně jsou následující:
Trebbiano Toscano (Ugni Blanc)
Ačkoliv název této odrůdy odkazuje na nejslavnější italský vinařský region, ve skutečnosti můžete na odrůdu Trebbiano Toscano narazit nejen tam. Odrůda Trebbiano Toscano je v některých částech Itálie známá pod synonymy Brucanico nebo Santoro. Třeba v Umbrii je rozšířena a známa jako Procanico, tedy nedílná součást známých místních vín Orvieto. V Laziu se zase používá pro výrobu vín Frascati. V Toskánsku byla dříve využívaná jako příměs červených vín Chianti, dnes nejčastěji končí jako suché bílé víno a také jako nedílná součást sladkých dezertních vín Vin Santo. Partnerem ve svatém víně je pro Trebbiano Toscano odrůda Malvasia Bianca Lunga. Trebbiano Toscano dodává slavným dezertním vínům zejména kyselinu.
Trebbiano Toscano je ve vinici pozdní odrůda, což ji dělá odolnou vůči možným jarním mrazíkům. Na druhou stranu, aby dobře dozrála, potřebuje hodně sluníčka.
Ačkoliv odrůda pochází z Itálie, více než hodně rozšířena je ve Francii, pod názvem Ugni Blanc. Největší část z 90 000 hektarů najdete v regionu Cognac. Do Francie se měla odrůda dostat z Itálie ve 14. století. Díky výsadbám v dalších zemích jako Řecko, Argentina, Austrálie nebo USA patří Trebbiano Toscano do desítky nejrozšířenějších odrůd světa.
Trebbiano Abruzzese
Další typická odrůda střední Itálie. V regionu Abruzzo tvoří bílý protipól červené odrůdy Montepulciano. Správný název odrůdy je Trebbiano Abruzzese, kdežto vína nesou označení apelace Trebbiano d’Abruzzo. Odrůda není nijak příbuzná se známější odrůdou Trebbiano Toscano, i vína mají jiný charakter. Naopak mezi odrůdami Trebbiano Abruzzese a Trebbiano Spoletino jsou genetické vazby a tyto dvě odrůdy jsou jako jediné ve skupině Trebbiano příbuzné.
Častým partnerem při blendování vín je pro Trebbiano Abruzzese odrůda Bombino Bianco. Mezi některými vinaři navíc probíhá debata o tom, zda jsou Trebbiano Abruzzese a Bombino identické odrůdy. Od roku 1994 jsou každopádně obě uvedeny v oficiálním národním registru odrůd odděleně a žádné DNA studie zatím neposkytly na tuto otázku jasnou odpověď. Trebbiano Abruzzese je považováno obecně za kvalitnější odrůdu než Trebbiano Toscano. Dle odhadů však Trebbiano Abruzzese tvoří asi jen pětinu výsadeb Trebbiana v Abruzzu. Zbytek je Trebbiano Toscano a tak i vína Trebbiano d’Abruzzo tvoří kombinace obou odrůd.
Trebbiano Romagnolo
Jak naznačuje název odrůdy, toto Trebbiano najdete na vinicích regionu Emilia-Romagna. První zmínky o této odrůdě pochází již z roku 1303. Jde o velmi plodnou odrůdu, jejíž výsadby dosahují 15 000 hektarů, což ji řadí mezi nejpěstovanější odrůdy Itálie. Nejvíce rozšířena je v provinciích Ravenna a Forli. Vinaři z hroznů této odrůdy lahvují svěží suchá vína s příjemnou pitelností. Pokud je na láhvi uvedeno označení Trebbiano di Romagna, znamená to, že se odrůda na víně podílí minimálně z 85 %.
Trebbiano Spoletino
Ne příliš rozšířená odrůda, kterou najdete v Umbrii poblíž měst Spoleto a Montefalco. Její původ není zcela znám a tak není jasné, zdaj de o původní odrůdu Umbrie. Trebbiano Spoletino je velmi kvalitní odrůda, jejíž popularita v poslední dekádě celkem výrazně roste. Pozdně dozrávající odolná ve vinici. Výsledná vína mají výraznější kyselinu, disponují tóny citrusů, květin, někdy mohou připomínat vína odrůdy Sauvignon blanc.