Grillo, stále zajímavější bílá vína Sicílie

14. 10. 2024

Grillo, stále zajímavější bílá vína Sicílie

Sicílii mají milovníci vína spojenu především s červenými víny. Stále zajímavější jsou ale také svěží sicilská bílá vína. Odrůdou, která se často objevuje v nabídce vinoték a na vinných lístcích restaurací je Grillo.


Tuto jedinečnou bílou odrůdu, úzce spjatou s vinařskou produkcí Sicílie, představujeme v dnešním příspěvku. Příjemná suchá vína odrůdy Grillo pak nechybí v našem sortimentu.  

Grillo je v současnosti považováno za jednu z nejlepších odrůd Sicílie. První zmínky o této odrůdě pochází až z 19. století, pravděpodobně se na Sicílii dostala z Apulie. V té době se Grillo používalo zejména jako jedna z odrůd vhodných pro produkci zdejších slavných fortifikovaných vín Marsala. Odrůda se velmi rychle rozšířila a v 30. letech minulého století Grillo tvořilo dokonce 60 % vinic kolem města Trapani, proslulého právě výrobou Marsaly.

V druhé polovině 20. století pak bylo Grillo ve vinicích nahrazováno produktivnějšími odrůdami, spíše než na kvalitu vín, se hledělo na jejich množství. Posledních dvacet let se karta obrací a Grillo patří mezi nejvíce vysazované bílé odrůdy na Sicílii. Do velmi horkých a tvrdých podmínek se totiž Grillo velmi dobře hodí. Hrozny této odrůdy mají silnější slupky, což je chrání před sluncem a pomáhá jim prospívat v horkém a suchém středomořském klimatu.

Jak vznikl název odrůdy?

Podle výsledků genetických analýz dnes víme, že Grillo vzniklo křížením odrůd Cataratto a Zibbibo (Muscat of Alessandria). Obě z těchto odrůd jsou rozšířené na Sicílii. Název odrůdy působí exoticky a vyvolává otázky ohledně původu. Odpověď je prostá, pojmenování odrůdy je odvozeno od slova „grilli“, kterým na Sicílii označují pecičky vín v bobulích.

V současnosti je odrůda vysazena prakticky jen na Sicílii, plocha vinic činí více než 6500 hektarů. Nejčastěji je Grillo vysazeno v západní části ostrova, ale postupně se rozšiřuje i do dalších částí Sicílie. Přes historickou roli významného stavebního kamene vín Marsala je dnes většina vinic této odrůdy vyhrazena pro produkci suchých bílých vín. Suchá ovocná vína odrůdy Grillo tak jsou zajímavou alternativou k dalším italským vínům, jako jsou Soave, Pinot Grigio nebo Greco di Tufo.

Velmi malé výsadby Grilla se dají najít také v Apulii, mimo Itálii pak například v Austrálii.

Grillo vinařství Tasca d Almerita

Jak chutná víno odrůdy Grillo

Vína odrůdy Grillo jsou příjemně tělnatá, jsou bohatě ovocná, objevíte v nich tóny citrusových plodů, grepu, peckového ovoce a středomořských bylinek. U některých vín může aroma a chuť připomínat i exotické plody. Kyselina je u těchto vín většinou středně vysoká až vyšší, alkohol bývá na úrovni 12,5 až 13 %. Vína jsou příjemně svěží, většinou vinifikovaná čistě v nerezových tancích. Popularita těchto vín je stále na vzestupu, ale nedosahuje úrovně vín jako Soave, Pinot Grigio nebo Gavi. Skvělou zprávou jsou tak stále dostupné ceny Grilla.

Hlavní vína a apelace: Contea di Sclafani DOC, Alcamo DOC, Sicilia DOC, Marsala DOC

Jak si nejlépe vychutnat Grillo

Mladá svěží vína odrůdy Grillo podávejte dobře vychlazená kolem 10 stupňů Celsia do klasických menších sklenic na bílé víno. Starší a raritní vína pak klidně do větší sklenice, kde se plně rozvine jejich bohaté aroma. Většina vín odrůdy Grillo není určena k delší archivaci, vypít by se měla do pěti let od nalahvování.

Párování s jídlem nabízí širokou škálu možností, od ryb a pokrmů s mořskými plody, přes bílé maso, rizota nebo středně vyzrálé sýry.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty