26. 2. 2019
Col Fondo je tradiční metoda pro výrobu Prosecca, než se tato šumivá vína začala prezentovat svěžím ovocným stylem. Jde o typ Prosecco, jehož druhotné kvašení probíhá v láhvi a víno následně zůstává v dlouhém kontaktu s kvasikami.
Col Fondo lze přeložit jako „ s kaly“, víno není filtrováno, nečiřeno, naopak má lehce zakalený vzhled. Takto se místní šumivá vína vyráběla až do 70. let minulého století, kdy se finálně prosadila metoda Charmat. Typické Prosecco tak dnes vzniká v nerezovém tanku, kde pod tlakem probíhá i druhotné kvašení vína. Výsledné víno má výrazně svěží ovocný charakter, s tóny zelených jablek, bílých broskví nebo hrušky.
Col Fondo Prosecco naopak své druhotné kvašení podstupuje v uzavřené láhvi. Kvasinky po jeho ukončení klesají ke dnu a zůstávají v dalším kontaktu s vínem. Říká se, že pokrok nezastavíš, ale vzhledem k aktuálním trendům poptávky po tradičních vínech a tradičních postupech roste počet výrobců, kteří se k této metodě vrací. Kaly jsou opět sexy!
Díky fermentaci v láhvi a kontaktu s kvasinkami víno získává nový rozměr chuti. Ve vůni je expresivní, „funky“ působí svěže až kysele. V chuti se objevují ovocné či květinové tóny, víno má zřetelný „kvasnicový“ nádech. Představte si například divokost jablečného cideru, pokud ho máte rádi, Prosecco Col Fondo si zamilujete.
Prosecco Col Fondo je i přes opětovný zájem ze strany milovníků vín stále velkou raritou. V roce 2016 se Prosecca Col Fondo nalahvovalo dle dostupných údajů asi 300 000 lahví, zatímco celková produkce vín Prosecco pomalu atakovala hranici 400 milionů lahví.
Z nabídky VinoDoc můžeme doporučit ochutnat Prosecco Superiore Asolo DOCG Col Fondo Spumante Brut od vinařství Montelvini. Víno je nefiltrované, je minimálně sířeno a má jen 2 gramy zbytkového cukru. Ve skleničce má víno světle slámově žlutou barvu, vůně je výraznější, s tóny chlebovinky, kvasinek, bílých peckovin a akátového květu. Chuť je svěží a suchá.