4. 9. 2023
Jedna z nejstarších apelací na světě přichází po více než 300 letech se změnani. Vinařská zóna Chianti Classico se rozhodla zvýraznit odlišnosti jednotlivých svých částí a nově umožní vinařům na etikety vín uvádět jméno některé z 11 nových podzón.
Současně se místní vinaři dohodli na úpravě odrůdového složení nejprestižnější kategorie vín Chianti Classico Gran Selezione.
Chianti Classico je pravý toskánský poklad. Místní vína patří mezi nejznámější vinařský symbol Itálie. Celá oblast, kde vinaři mohou produkovat vína Chianti Classico, se rozkládá na 70 000 hektarech půdy mezi slavnými městy Florencie a Siena. Většinu ale tvoří právě lesy a klasifikované vinice se podílí na rozloze jen desetinou.
Oblastí, kde se v Toskánsku mohou produkovat vína Chianti je více, ale historická zóny Chianti Classico byla prvně vymezena již v roce 1716. To, že pijete víno právě odsud, poznáte i podle typického symbolu černého kohouta. Každá z 36 milionů lahví vyprodukovaných v této vinařské oblasti musí mít opeřence na hrdle láhve nebo zadní etiketě.
Celá oblast Chianti Classico je asi 20 kilometrů široká a od severu k jihu má dokonce 40 kilometrů. Je jasné, že podmínky pro pěstování révy nejsou ve všech částech stejné a vypíchnout jejich specifika má za cíl projekt 11 nových UGA (Unità Geografiche Aggiuntive). Obecně lze říci, že klima v Chianti Classico je kontinentální, s teplým létem a studenou zimou a průměrnými ročními srážkami mezi 700 až 900 milimetry. Zatímco v zimě není neobvyklá teplota kolem -4°C, tak v létě klidně i kolem 35°C. Vinice jsou vysazeny o 200 do 600 metrů nad mořem a pro výše položené vinice jsou typické velké rozdíly v teplotách ve dne a v noci.
Na charakter jednotlivých vín má vliv také půdní složení ve vinici. Typicky se v Chianti Classico setkáte se dvěma druhy půd. Galestro je půda na bázi slínů a říká se, že dává aromatičtější vína s větším potenciálem zrání. Naopak alberese je na bázi vápence, který dává vínům mohutnější strukturu a tělo.
Celkem se tedy 7000 hektarů vinic zóny Chianti Classico oficiálně rozděluje na 11 nových podoblastí, jejichž názvy budou moci vinaři uvádět na etiketách svých vín. Některé z nich jsou milovníkům italských velmi dobře známé, jako například Panzanello, Greve, Radda, Gaiole nebo Castelnuovo Berardenga. Některé jiné jako San Casciano Val di Pesa nebo Vagliagli se budou muset postupně více vyprofilovat. Nejprve se nové značení objeví u vín prestižní kategorie Gran Selezione, ale postupně se rozšíří i na vína Riserva a Annata.
11 podzón Chianti Classico
Dle pravidel musí být Chianti Classico vždy minimálně z 80 % tvořené odrůdou Sangiovese. Malý podíl může tvořit některá z dalších povolených odrůd, nebo jejich kombinace. Místní konsorcio uznává italské odrůdy Canaiolo, Colorino, Pugnitello, Foglia Tonda, Ciliegiolo, Mammolo, nebo Malvasia Nera, dnes méně preferovanou alternativou ze strany vinařů jsou mezinárodní odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot nebo Syrah.
Vína Chianti Classico se na trhu objevují ve třech kategoriích, od mladých svěžích vín Annata, přes vína kategorie Riserva, která musí zrát minimálně 24 měsíců, až po nejprestižnější Gran Selezione. Tady je podmínkou zrání 30 měsíců a hrozny použité pro tato vína musí navíc pocházet čistě z vinic v majetku vinařství.
Celkem je v regionu 350 vinařství, která lahvují vína, podle kvality ročníku se produkce pohybuje kolem 36 milionů lahví. Největší zastoupení má kategorie Annata (57 %), následuje Riserva s 38 % a pomalu roste podíl vín Gran Selezione (5 %).
Nejvyšší kategorie vín Gran Selezione, která byla vytvořena teprve v roce 2014, byla ovšem od počátku kritizována některými vinaři samotného konsorcia. Podle některých z nich byla pravidla pro tato vína stanovena příliš volně a nyní tedy konsorcium přichází se změnou.
Počínaje ročníkem 2027 budou mít všechna vína Chianti Classico Gran Selezione minimální podíl odrůdy Sangiovese 90 %. Posílení pozice tradiční toskánské odrůdy má za cíl podtrhnout lokální charakter místních vín. Zbylých až 10 % vína budou moci tvořit dalších lokální odrůdy, mezinárodní odrůdy jako Cabernet Sauvignon nebo Syrah, které i v malých množstvích mohou výrazně ovlivnit chuťový profil vín Chianti Classico, budou v rámci kategorie Gran Selezione zakázány úplně.
I když tyto změny vstoupí oficiálně v platnost s ročníkem 2027, který bude v prodeji až v roce 2030, mnoho výrobců přísnější odrůdový požadavek naplňuje již dnes. Příkladem budiž tradiční vinařství Felsina, které svá prémiová vína lahvuje vždy jako 100% Sangiovese.
Vinařství Felsina stojí v jihovýchodní části zóny Chianti Classico v obci Castelnuovo Berardenga. Zde, v nejteplejší části celé provincie, vyrábí Fèlsina jedny z nejlepších a nejkomplexnějších Sangiovese, které vyhledávají milovníci vín po celém světě. Felsina je historicky jedno z prvních vinařství, které se v rámci svých prestižních vín zaměřilo výhradně na odrůdu Sangiovese Grosso. Nikdy v historii vinařství nepoužívalo mezinárodní odrůdy jako Merlot nebo Cabernet Sauvignon a vína tak maximálně respektují tradice a terroir této části Toskánska.
Vinice vinařství Fèlsina jsou obhospodařovány organicky a réva pro vína Chianti Classico dosahuje průměrného stáří 30 let. Základem vín Chianti Classico Riserva a Chianti Classico Riserva Cru Rancia jsou v průměru 50leté keře Sangiovese. Víno Fontalloro IGT je také 100% Sangiovese Grosso. Víno je z hroznů tří špičkových vinic, které jsou vysazeny na pomezí zón Chianti Classico a Chianti Colli Senesi.
Autor: Mikuláš Duda DipWSET