Lamùri Nero d'Avola Sicilia DOC je jedním z pilířů nabídky vinařství Tasca d'Almerita. Jde o 100% Nero d'Avola, přičemž hrozny pro toto víno jsou vybírány z vyšších nadmořských výšek 450 až 750 metrů nad mořem. Lamùri má intenzivní rubínově červenou barvu a nádhernou vůni připomínající tmavé třešně a lesní plody, doplněné jemným kořením, jako je skořice a kardamom. Chuť je plnější, elegantní, s jemnými taniny, bohatou ovocností a příjemnou svěžestí. Dochuť je dlouhá.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Sicílie
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Vinice: Víno pochází z hroznů vinic ve vyšších nadmořských výškách 450 až 750 metrů nad mořem. Lamuri si zachovává příjemný svěží ovocný charakter a liší se tak od některých těžkých vín z níže položených vinic z teplejších částí Sicílie. Réva je vedena metodou Guyot, vinice je vedena v BIO režimu. Sklizeň probíhá ručně.
Sklep: Mošt kvasí v nerezových tancích za kontrolované teploty 25 – 28 °C, macerace probíhá 12 dní. Následně proběhne malolaktická fermentace. Před lahvováním víno zraje 12 měsíců v barikových sudech z francouzského dubu, z nichž 20 % jsou nové sudy a 80 % použité. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.
Kdy vypít: 2024 - 2028
Doporučení v gastronomii: Sicilská Caponata, červené maso, králík nebo jehněčí a ne příliš zralé sýry.
Z našeho blogu: Poznejte sicilská vína
Historie vinařství Tasca d´Almerita sahá až do roku 1830, kdy zástupci stejnojmenné rodiny zakoupili usedlost Tenuta Regaleali, jakousi zelenou oázu o rozloze téměř 550 hektarů ve středu Sicílie. Současný ředitel vinařství Alberto Tasca je tak zástupcem již osmé generace této vinařské rodiny. Na 382 hektarech vinic kolem vinařství Tasca d´Almerita, v nadmořské výšce 400 až 900 metrů, je aktuálně vysazeno 25 bílých a modrých odrůd. V současnosti Tasca d´Almerita patří ke špičce výrobců tohoto největšího středomořského ostrova. V roce 2019 mu americký časopis Wine Enthusiast udělil titul nejlepšího evropského vinařství. Jako rodinná firma se vinařství snaží hospodařit s maximálním respektem k životnímu prostředí, jako první na Sicílii v roce 2010 získalo certifikát SOStain za udržitelné postupy při výrobě vín. V nabídce vinařství najdete zejména vína z typických sicilských odrůd jako Grillo, Cataratto, Nero d´Avola nebo Perricone.
Nero d’Avola je odrůda, která se umí skvěle adaptovat na klimatické podmínky Sicílie. S nadsázkou lze říci, že má ráda horko, respektive vysoké teploty v letních měsících a relativně výrazný nedostatek srážek jí nedělá příliš velké problémy. Původ má odrůda pravděpodobně v jihovýchodní části ostrova, kde najdete některá z nejzajímavějších vín. Vína Nero d'Avola mají typicky fialovou nebo rubínovou barvu, jsou výraznější v aromatice, ve vůni a chuti připomínají ostružiny, švestky, tmavé třešně, jahody, černý pepř, lékořici nebo středomořské byliny. Vína mají střední nebo vyšší alkohol a navzdory velmi teplému podnebí Sicílie jim nechybí ani svěží kyselina. Nero d’Avola se hodí pro zrání v dubových sudech. Trendem poslední dekády je určitě posun ve vinifikaci a méně výrazný otisk dubových sudů ve výsledných vínech. Ta nejlepší vína této odrůdy mohou mít potenciál archivace i 10 až 15 let.
"Prakticky nikde jinde na světě s touto odrůdou vinaři nepracují. Nero d´Avola ve skleničce je přesně to, co čekáte od červeného vína z jižní Itálie. Jsou to bohaté a koncentrované ovocné tóny, je to typický nádech středomořských bylin a exotického koření."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.