VÍNO MĚSÍCE: Umbria Rosso "IlBio" IGT

4. 3. 2024

VÍNO MĚSÍCE: Umbria Rosso "IlBio" IGT

V dnešním příspěvku si představíme jedno víno z našeho sortimentu, které by nemělo uniknout vaší pozornosti. Rádi bychom se podělili o tip z kategorie plnějších červených vín s vyšší tříslovinou a bohatou komplexní chutí.


Umbria Rosso "IlBio" IGT je červené víno z vinařství Lungarotti, víno z BIO vinic osázených raritní odrůdou Sagrantino.

Vinařský region Umbrie patří v Itálii k těm opomíjenějším, je to jediný středo a jihoitalský region, bez přístupu k moři. Najdete ho hned pod Toskánskem. Nejznámější víno z Umbrie je bílé Orvieto, ale dvě místní DOCG zóny jsou věnovány vínům červeným. Víno Torgiano Rosso Riserva je postavené na odrůdě Sangiovese a víno Montefalco Sagrantino je vždy 100% Sagrantino.

Víno Umbria Rosso "IlBio" je také 100% Sagrantino, ale vinařství Luingarotti v jeho případě nechce dodržovat všechna přísná pravidla apelace DOCG, například co se týká dlouhého zrání, proto ho pouští na trh jako IGT (Indicazione Geografica Tipica). Cílem vinařství je nabídnout víno s charakteristickým profilem odrůdy Sagrantino, které bude zároveň skvěle pitelné v mladším věku. Nabízí se paralela k vínům Brunello di Montalcino a Rosso di Montalcino. Jedna jdou na trh po čtyřech letech zrání, druhá již po roce.

IlBio je jak název napovídá víno z organicky vypěstovaných hroznů, vinařství Lungarotti má BIO certifikaci od roku 2014.  Vinařství Lungarotti má v Umbrii vysazeno několik desítek hektarů odrůdy Sagrantino. Hrozny byly sbírány ručně, fermentace vína probíhala v nerezových tancích a následně víno zrálo 10 měsíců ve velkých sudech o objemu 30 hl a pak dále v láhvi.

Jak chutná Sagrantino?

Pro vína odrůdy Sagrantino jsou typické výrazné třísloviny. Sagrantino má až dvakrát více polyfenolických látek než francouzská odrůda Tannat! V chuti jsou tato vína opravdu komplexní a robustní. Sagrantino nabízí intenzivní aroma, které je často charakteristické tóny černého ovoce, jako jsou švestky, ostružiny a třešně. Může mít také tóny sušených plodů, tabáku, čokolády a koření. Vína mají vyšší alkohol a jsou vhodná pro delší archivaci.

Proč vinařství Lungarotti?

Vinařství Lungarotti patří mezi absolutní špičku Umbrie a v posledních 50 letech výrazně přispělo ke zvýšení prestiže tohoto regionu sousedícího s Toskánskem. I když se víno v Umbrii vyrábí stovky let, byla to právě zemitá vína založená na odrůdě Sangiovese, kterými si Giorgio Lungarotti podmanil doslova celý svět. Dnes se jeho vína vyváží do 50 zemí a mezi základní hodnoty vinařství patří neustálé zaměření na kvalitu při dodržení udržitelných postupů při práci ve vinicích. Od roku 2014 je produkce vinařství plně organická.

Vinarstvi Lungarotti

Jak si nejlépe vychutnat Umbria Rosso "IlBio" IGT

IlBio je velmi univerzální červené víno, s plnějším charakterem chuti. Zvládne i výraznější pokrmy. Vychutnáte si ho zejména v kombinaci s hovězím a vepřovým masem, stejně tak s výraznějšími polévkami.

Víno podávejte do větší sklenice na červené víno, vyšší typu Bordeaux. Před konzumací nechte láhev několik hodin otevřenou. Ideální teplota pro podávání je kolem 14 °C.

AKCE: Vyzkoušejte v průběhu března naše víno měsíce. Objednejte si minimálně pět lahví vína Umbria Rosso "IlBio" IGT a šestou od nás dostanete jako dárek.

Související produkty