Speciální kategorie italských vín

18. 3. 2024

Speciální kategorie italských vín

Jak rozumět etiketě některých italských vín? Mezi speciální kategorie italských vín patří vína Classico, Riserva, Superiore, Novello nebo Passito. Pojďme si význam jednotlivých výrazů blíže představit.


Itálie používá pro klasifikaci svých vín apelační systém, jehož obdoba funguje například i ve Francii, Španělsku nebo některých dalších vinařských zemích. U některých DOC a DOCG se můžete setkat s dodatečným slovním označením, které má zákazníkovi poskytnout doplňující informaci o způsobu výroby nebo archivačním potenciálu vína.

Vína s označením Classico

Jak samotný výraz napovídá, víno s označením Classico pochází z některé z velmi tradičních historických vinařských zón Itálie. Jde o vinařské oblasti vyhlášené produkcí kvalitních vín. Klasickými příklady mohou být vína Chianti Classico, Soave Classico, Orvieto Classico nebo Valpolicella Classico. Tato vína mají původ v původních historických částech vinařské zóny, odkud se postupně pěstování révy rozšířilo dál. Například víno Chianti mohou produkovat vinaři v různých částech Toskánska, ale víno Chianti Classico má jasně vymezenou historickou oblast mezi Florencií a Sienou. Je samotný výraz Classico zárukou mimořádné kvality vína? Odpověď zní ne. Tento výraz pouze informuje zákazníka o původu vína v některé z tradičních zón a také o tom, že vinař pravděpodobně použil pro zpracování hroznů místně tradiční vinařské postupy.

Vína s označením Riserva

Označení Riserva najdete v řadě vinařských apelací kategorie DOC i DOCG. Slovíčko Riserva zákazníkovi říká, že víno zrálo ve vinařství déle, než je obvyklé pro běžná vína konkrétní kategorie. Riserva zpravidla znamená, že červené víno zrálo ve vinařství minimálně dva roky a v případě bílého vína minimálně jeden rok. Stejně tak u šumivých vín produkovaných tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi Riserva označuje vína, která ležela na kvasnicích minimálně 36 měsíců.

Riservy mají také zpravidla vyšší hranici pro minimální alkohol než ostatní vína, pravidla si určují sdružení vinařů jednotlivých apelací, i v závislosti na použitých odrůdách. Řada apelací DOCG pak má pro Riservu stanovenu minimální dobu zrání na tři až pět let. Příkladem budiž vína Barolo Riserva DOCG nebo Brunello di Montalcino Riserva DOCG.  V případě Riservy vinaři takto označují často jen vína z nejlepších ročníků či viničních tratí a kvalita těchto vín bývá obecně vysoká. Čekejte vína komplexní a strukturovaná, která by měla být vhodná pro další archivaci ve sklepě.

Vína s označením Superiore

Suepriore je podobná kategorie jako Riserva. Jde o vína, která mají vyšší minimální alkohol a i jejich zrání ve vinařství je delší, než u běžných vín. Minimální doba zrání bývá stanovena na jeden rok a hodnota alkoholu bývá o 0,5 % vyšší než u ostatních vín regionu. Většinou jsou místní pravidla jednotlivých konsorcií v případě vín Superiore doplněna o podmínku nižších výnosů ve vinohradech. Kategorie vín Superiore a Riserva se v rámci apelací nepotkávají. Příklady tradičních vín s označením Superiore jsou Barbera d'Asti Superiore, Barbera d'Alba Superiore, Valtellina Superiore, Sangiovese di Romagna Superiore, Dolcetto di Diano d´Alba Superiore nebo Frascati Superiore.

Co je víno Novello

Slovní označení Novello můžete najít na vínech kategorie IGT, DOC i DOCG a je možné ho aplikovat na vína tichá i šumivá. Jde o italský ekvivalent francouzského výrazu „nouveau“, tedy velmi mladého vína. Tato vína ale nesmí být uveden na trh dříve než 6. listopadu stejného roku, kdy proběhla sklizeň hroznů. Vína obsahují minimálně 30 % hroznů, které prošly karbonickou macerací, tedy procesem typickým pro slavná mladá vína Beaujolais Nouveau. Mladá vína Novello jsou nejvíce rozšířena na severu Itálie, ta nejzajímavější produkují vinaři v Trentinu a Alto Adige.

Passito nebo Vino Passito

Označení Passito se používá pro vína IGT, DOC nebo DOCG, která pochází z přírodně vysušených hroznů. Je to ekvivalent u nás dobře známých slámových vín. Jde tedy o sladká dezertní vína s vysokým obsahem zbytkového cukru, která jsou ale v Itálii poměrně oblíbená. Nejslavnějšími víny této kategorie jsou toskánské Vin Santo, sicilské Passito di Pantelleria nebo Recioto della Valpolicella.