Jak si nejlépe vychutnat Prosecco? Vše, co potřebujete vědět!

11. 3. 2024

Jak si nejlépe vychutnat Prosecco? Vše, co potřebujete vědět!

Co se týká počtu prodaných lahví, je Prosecco bez debat nejpopulárnější šumivé víno světa. Jak nejlépe Prosecco naservírovat a s čím si ho užít? Nabízíme manuál pro správné zacházení s lahví báječného Prosecca.


S příchodem jarního slunečného počasí navíc začíná ta pravá sezóna pro lehčí a příjemně šumivé ovocné Prosecco. Prosecco je oblíbenou součástí venkovních pikniků, grilovaček či posezení s přáteli. Správné podávání Prosecca není žádná věda, základní pravidla a tipy najdete v dnešním článku.

Jak Prosecco správně skladovat a do kdy ho vypít?

Pokud máte doma větší zásobu Prosecca a chcete jej mít správně uloženo, najděte pro vína chladné místo bez přímého kontaktu se slunečním zářením. Ideální je chladný sklep, nebo domácí vinotéka. Teplota pro skladování Prosecca by se měla pohybovat kolem 10-12°C.

Pamatujte, že Prosecco není víno k delší archivaci. Jeho typickým znakem je příjemná svěžest a tóny čerstvého ovoce, které se delší archivací budou spíše ztrácet. Obecně se doporučuje vypít Prosecco do dvou let od jeho nalahvování.

Při jaké teplotě servírovat Prosecco?

Prosecco je víno, které si nejlépe vychutnáte jako mladé a jako dobře vychlazené. Nepodcenit nachlazení láhve před jejím otevřením, je jedna ze základních věcí! Ideální teplota pro servírování Prosecca se pohybuje kolem 6 až 8°C. Pokud nemáte po ruce ledničku, můžete pro chlazení vína použít kbelík s ledem nebo studenou vodou nebo chladící kostky do vína.

V jaké sklenici podávat Prosecco?

Pokud si chcete co nejlépe vychutnat konkrétní víno, nepodceňujte volbu té správné sklenice. Která sklenice na Prosecco je ta nejlepší? V každém případě volte spíše užší sklenici, velmi populární jsou sklenice kterým se říká flétna.

Velmi úzká sklenice ovšem potlačuje aromatický projev vína a dnes se tedy pro šumivá vína doporučuje sklenice na stopce, která se postupně rozšiřuje až do své poloviny a následně se opět lehce zužuje. Někdy se říká, že má tato sklenice tvar diamantu. V takové sklenici si nejlépe vychutnáte Prosecco i další šumivá vína, jako Champagne, Cava nebo Francicaorta.

Jak správně nalévat Prosecco?

Každému se asi již stalo, že při rozlévání Prosecca skleničku až po okraj zaplnily bublinky, přitom vína se do ní dostalo jen minimální množství. Pro lepší nalévání podržte sklenici pod úhlem 45 stupňů a poté víno pomalu nalijte po straně sklenice.

Kolik Prosecca do sklenice nalévat? Pokud používáte úzké flétny, nenalévejte nikdy více než polovinu obsahu sklenice. V případě, že máte sklenice ve tvaru diamantu, vždy naplňte sklenici maximálně do místa, kde je sklenice nejširší.

S čím napárovat Prosecco?

Co se týká párování s jídlem, kouzlem Prosecca je jeho všestrannost. Výběr typu jídla bude záviset i na tom, jestli pijete suché nebo sladší Prosecco. Prosecco je skvělý aperitiv, hodí se k různým jednohubkám, k lehčím pokrmům s kuřecím masem, k rybám nebo široké škále těstovinových pokrmů. Skvěle doplní letní salát nebo krémové polévky.

Prosecco Col Vetoraz

Věnujte pozornost výběru dobrého Prosecca

Prosecco je obrovská kategorie vín a rozhodně platí, že není Prosecco jako Prosecco. Pokud tedy chcete potěšit sebe i své kamarády a blízké, sáhněte po kvalitním víně.

Ta nejprestižnější a nejvíce kontrolovaná vína spadají do apelační kategorie DOCG. Zkratka je uvedena na láhvi v názvu vína. V případě Prosecca existují dvě historické zóny, ve kterých se lahvují ta nejlepší šumivá vína. Je to Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG z nevelké zóny mezi stejnojmennými městy a ještě menší a méně známé Asolo DOCG. Vína se v těchto oblastech pěstují na příkrých svazích, vinice jsou obhospodařovávány pouze ručně a výnosy jsou tu nižší než v případě velmi rozšířených vín Prosecco DOC.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

 

 

Související produkty