11. 5. 2025
Není Prosecco jako Prosecco, ta nejlepší šumivá vína s označením Superiore DOCG pochází z vinařské oblasti mezi městečky Conegliano a Valdobbiadene.
Vinařství Col Vetoraz se nachází v samotném srdci oblasti Valdobbiadene DOCG, z jeho terasy v nadmořské výšce 400 metrů nad mořem lze obdivovat panoramatický výhled na okolní zvlněné vinice. Oceňovaná vína Col Vetoraz jsou ozdobou sortimentu online vinotéky VinoDoc.cz. V dnešním příspěvku si vinařství blíže představíme a dozvíte se, mimo jiné, proč na etiketách vín Col Vetoraz nenajdete slovo Prosecco.
Historie vinařství Col Vetoraz sahá do roku 1838, v tomto roce se na zdejších kopcích usadila rodina Miotto a začala s pěstováním révy. Značka Col Vetoraz ovšem vznikla až mnohem později. Konkrétně v roce 1993, kdy Francesco Miotto, potomek původních pěstitelů, společně s agronomem Paolem De Bortolim a enologem Lorisem Dall’Acquou založil dnešní vinařství.
„Vzpomínám si, že to bylo během teplého jarního rána v roce 1993. Procházel jsem se mezi vinicemi, které moje rodina po generace obdělávala na tomto nádherném kopci, a spolu s Lorisem a Paolem jsme se rozhodli založit Col Vetoraz Spumanti. Okamžitě jsme si definovali naše poslání: jako poctu této jedinečné a štědré zemi budeme vyrábět pouze vína té nejvyšší kvality. Naším ambiciózním cílem bylo stát se vzorem v našem regionu,“ vzpomíná Francesco Miotto
Stačilo deset let a vinařství Col Vetoraz se vyšvihlo mezi elitu vinařství zóny Valdobbiadene DOCG. Výjimečnou pozici mezi výrobci šumivých vín v Itálii dokládají četná ocenění pro vína Col Vetoraz. Doposud se jich vinařství podařilo nasbírat více než 250. V současnosti vinařství ročně zpracuje kolem 2 300 000 kg hroznů a nalahvuje kolem milionu šumivých vín. Col Vetoraz se výhradně zaměřuje na kvalitu, a proto jsou všechna vína v kategorii DOCG, z vinic ve Valdobbiadene.
Jedinečný terroir Valdobbiadene DOCG Superiore
Zóna, ze které pochází vína Valdobbiadene DOCG a Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG, se nachází poblíž stejnojmenného městečka a vinaři tu těží z jedinečného terroir, vhodného pro odrůdu Glera. Okolní kopce chrání tuto oblast před severními větry a dodávají krajině vzhled obrovského amfiteátru. Zdejší zvlněná krajina vznikla v třetihorách a je tvořena jílovitým vápencem, namodralým slínem a pískovcem. Složení těchto půd je základem jedinečného charakteru šumivých vín Valdobbiadene Superiore DOCG. Vinaři tu pracují s menšími výnosy oproti jiným oblastem Prosecco a aromatickou intenzitu zdejších vín pomáhají vytvářet velké rozdíly v teplotách ve dne a v noci, které tu vznikají díky vyšší nadmořské výšce až 500 m.n.m.
Elegantní a čistá vína Col Vetoraz
K výrobě vín Prosecco Superiore DOCG používají vinaři metodu druhotného kvašení vín v uzavřeném tanku, zvanou jako Martinotti. Uvolněný oxid uhličitý zůstává zachycen ve víně a ta si zároveň zachovávají svoji čistou ovocnou aromatiku. Vinařství Col Vetoraz kombinuje moderní technologie s hlubokým respektem k přírodě. Ve vinici je hroznům věnována maximální péče, bez použití chemických přípravků. Ve vinařství se hrozny jemně lisují a mošt je chráněn před oxidací. Při následném zpracování se nepoužívají žádné čiřící látky, vína nejsou filtrována více, než je nutné. Výsledkem jsou vína, pro která je typická přirozená zaoblenost chuti a krémová, plná textura. Vína se lahvují s různými zbytkovými cukry podle stylu: Brut, Extra Dry, Dry. Specialitou vinařství je Superiore DOCG Extra Brut Cuvée 0, tedy víno s 0 g zbytkového cukru.
Bez Prosecca na etiketě
Od roku 2017 na etiketách vinařství Col Vetoraz nenajdete slovo Prosecco. Proč tomu tak je? Popularita šumivých vín Prosecco vedla v uplynulých dvou dekádách k masivnímu rozšiřování oblastí, kde mohou vinaři pěstovat Gleru a produkovat Prosecco. Nyní tak má Prosecco domov hned v devíti provinciích v regionech Benátsko (Veneto) a Furlansko (Friuli). Trh zaplavila levná a méně kvalitní vína průmyslového charakteru. Historická oblast Conegliano-Valdobbiadene a její vinaři se tak chtějí jednoznačně distancovat od běžné až podprůměrné úrovně mnoha vín.
Col Vetoraz se proto od ročníku 2017 rozhodl odstranit slovo „Prosecco“ ze všech svých etiket i propagačních materiálů a používat výhradně označení „Valdobbiadene D.O.C.G.“ – tedy výraz, který podtrhuje mimořádný původ těchto vín.
Ochutnejte vína Col Vetoraz
Pokud máte rádi vína s duší a příběhem, i v rámci šumivého Prosecca je co objevovat. Vína Col Vetoraz symbolizují ruční práci ve vinici, šetrné zpracování hroznů a hluboký respekt k tradici regionu. Na VinoDoc najdete klasická šumivá vína kategorie Brut a Extra Dry, ale také svěží růžové bublinky nebo prestižní víno Superiore di Cartizze